Gökçe: Sara krizi geçirenin ağzına kaşık, burnuna soğan sokulmamalı


Nöroloji Uzmanı Doktor Dilvin Gökçe, sara krizine giren hastanın ağzına kaşık, burnuna kesinlikle soğan tutulmaması gerektiğini söyledi.

Özel Echomar Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Dilvin Gökçe, sara krizine giren hastaların kaslarının ani kasılmalar yaşadığını ve ağızlarına sert bir cisim sokularak solunum açma çabasının diş kırılmalarına ve başka zararlara da yol açabileceğini ifade etti.

Krize giren hastaların solunum yollarında sıkıntı yaşamasından dolayı burunlarına soğan tutulmasının da yanlış olduğunu ifade eden Gökçe, bu tür durumlarda neler yapılması konusunda da bilgiler verdi: "Bunlar çok çeşitli olabilir. Bazen çok hafif, nadiren fark edilebilecek davranış bozukluklarına, bildiğimiz hastanın tamamen bilinç kaybına kasların kasılmasıyla, genellikle ağzından salgı gelmesiyle giden nöbetlere kadar çok değişik tarz da olabilir. Burada yapmamız gereken ilk şey hastanın kendisine zarar vermesini elimizden geldiğince engellemek. Hastanın solunum yolunu açık tutmak. Nöbetler esnasında hasta tamamen bilinçsiz olur. kendilerine zarar verip veremeyeceğini bilmediği davranışlarda bulanabilir. Ya da bayılma ile nöbet geçirme sırasında sert zemine başını çarpma gibi olaylar çok olur. Böyle bir hasta ile karşılaştığımız zaman mümkün mertebe hastayı kendisine zarar vermeyecek şekilde tutulmaya çalışılmalı. Yan çevirerek solunum yolunu, salgılarını engellemeyecek şekilde açık tutmamız lazım. Ağza herhangi bir yabancı cisim sokmak, bu esnada yapılacak doğru bir hareket değil. Çok tehlikeli sonuçlar doğurur. O esnada kontrol edilemez bir kas kasılması vardır. Hasta da diş kaybına neden olabilir. Ciddi yaralanmalara neden olabilir. Ağzını açmaya çalışmak, zorlamak, sık sık halkımız arasında yapılan soğan koklatmak ve buna benzer uygulamalar çok doğru uygulamalar değil. Bu şekilde hastayı emniyete aldıktan sonra hemen 112 ekiplerini aramak ve en kısa zamanda acil servise profesyonel yardım için götürmek en mantıklı davranış olacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Gökçe: Sara krizi geçirenin ağzına kaşık, burnuna... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER