Gök'ten Davutoğlu'na: Samimiyet testi Sulh Ceza Mahkemeleri'ni kaldırmakla olur


CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Yargılama sürerken tutuksuz yargılama olması gerektiğini düşünüyorum." açıklamasıyla ilgili "Tutuksuz yargılanmasını isterdik diyerek günah çıkarmayın. Samimiyet testi, sulh ceza mahkemelerini kaldırmakla olur." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık. Bu millet çileye alışıktır." açıklamasına da tepki gösteren Gök, "Tabi bin odalı sarayda çile çekmeyeceğini biliyor. Sincan'a, Haymana'ya, Polatlı'ya, Mamak'a gitsin; varoşlara gitsin, insanlarımızın hangi şartlar altında yaşadığını bir görsün. Yurttaşlarımızla alay etmesin. Bir Cumhurbaşkanı böyle bir sözü söyleyemez. Görevi, halkı çileden kurtarmaktır, halkı çileye atmak değildir. Herkes sorumluluğunu bilecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın toplantısı düzenleyen Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Yargılama sürerken tutuksuz yargılama olması gerektiğini düşünüyorum." açıklamasını eleştirdi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün Silivri Cezaevinde tutuklu kalmaya, özgürlüklerinden mahrum bırakılmaya devam ettiğini belirten Gök, tek yaptıkları şeyin haber yapmak olduğunu ifade etti. Tutuklamaların Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve AİHM'in bütün kararlarına aykırı olduğunu vurgulayan Gök, şöyle devam etti: "Başbakan, sulh ceza mahkemelerinin nasıl kurulduğuna, kurulma niyeti ve ideolojisine, hakim ve savcılar atanırken AKP yandaşı hakim ve savcılara baksın. Sulh ceza mahkemelerini derhal kaldıralım, var mısınız sayın başbakan? Bu mahkemeleri kendinizi yarattınız, bilinçli yarattınız, yandaşınız olan hakimleri atadınız. Tutuksuz yargılanmasını isterdik diyerek günah çıkarmayın. Samimiyet testi, sulh ceza mahkemelerini kaldırmakla olur. Gerçek bir haberdir, kendi yaptıkları silah ticaretini dış dünyada yaratacağı olumsuzluktan kurtarmak için bir algı operasyonu yapıyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan o TIR'larda silah olduğunu kabul etmişlerdir."

"BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE MUTABAKATA VARAMADIK"

Bütçe görüşmeleri konusunda bir mutabakata varamadıklarını dile getiren Gök, iktidar partisinin şeffaf olmamasından dolayı, kesin hesap komisyonunun kurulmasına karşı çıktığını söyledi. Denetim ve şeffaflık sağlanması ve kamu maliyesi kurulması açısından CHP'nin iktidarda olması halinde kesin hesap komisyonu kurulacağını söylediğini ve başkanının da muhalefetten olacağını vaat ettiğini anlatan Gök, CHP'nin bundan sonra ne yapacağını önümüzdeki günlerde görüleceğini ifade etti. Gök, "Kesin hesap komisyonunun niçin kabul edilmediğini iktidar partisinin açıklamasını bekliyoruz. Nedir bu korku ve telaş." ifadelerini kullandı.

"PARLAMENTER SİSTEM DIŞINDA BAŞKA ARAYIŞLARI UYGUN GÖRMÜYORUZ"

Anayasa ve iç tüzük tartışmaları konusunda ise Gök, devletin bireye değil, bireyin devlete karşı korunmasının esas alınması gerektiğini kaydetti. Bireyin hak ve özgürlüklerini artırarak bireyin devlete karşı güçlendirilmesinin amaçları olduğunu dile getiren Gök, Anayasa değişikliğinde toplumsal mutabak aradıklarını ve 78 milyonun ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa istediklerini söyledi. İktidarı denetleyecek, hak ve özgürlükleri artıracak bir anayasa istediklerini anlatan Gök, Parlamenter sistem dışında başka arayışları uygun görmediklerini belirtti. Kuvvetler ayrılığın güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis iç tüzük değişikliğiyle ilgili Meclisin denetimi artırılmadığı sürece iktidarın söylemlerinin içinin boş olduğuna dikkat çekti. Gök, "Soru önergelerimize cevaplar verilmiyor. Verilenler de konunun dışında yada yetersiz kalıyor. İç tüzük değişikliğinde muhalefetin sesi kısılmak isteniyorsa biz onda da yokuz." şeklinde konuştu.

"BİN ODALI SARAYDA ÇİLE ÇEKMEYECEĞİNİ BİLİYOR; YAZIKLAR OLSUN CUMHURBAŞKANINA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık. Bu millet çileye alışıktır." açıklamasıyla ilgili bir soruya ise Gök, vahim bir değerlendirme olduğunu vurguladı. Sadece Ankara düşünüldüğünde bile doğalgazın yakıtta tek seçenek olduğunu anlatan Gök, şöyle devam etti: "Tabi bin odalı sarayda çile çekmeyeceğini biliyor. Sincan'a, Haymana'ya, Polatlı'ya, Mamak'a gitsin; varoşlara gitsin, insanlarımız hangi şartlar altında yaşadığını bir görsün. Gece ayazında bir gün sokakta geçirmesini tavsiye ederim; insanlarımızın hangi şartlar altında geçirdiğini öğrensin. Lütfen yurttaşlarımızla alay etmesin. Bir Cumhurbaşkanı böyle bir sözü söyleyemez. Görevi halkı çileden kurtarmaktır, halkı çileye atmak değildir. Herkes sorumluluğunu bilecek." CİHAN
<< Önceki Haber Gök'ten Davutoğlu'na: Samimiyet testi Sulh Ceza Mahkemeleri'ni... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER