'Göçün önlenmesi için hükümet özel teşvik yasası çıkarmalıdır'


Yozgat Gazeteciler Cemiyeti (YGC) Başkanı Osman Hakan Kiracı, Yozgat'ın son 13 yılda yoğun göç nedeniyle nüfusunun 3'te 1'ini kaybettiğini ve Türkiye'de 'göç' şampiyonu olduğunu belirtti. TÜİK verilerine göre nufüsün 2023 yılında ise 306 bine düşeceğinin hesaplandığını vurgulayan Kiracı, "Yozgat'ta göçün durdurulabilmesi için yeni hükümet Yozgat gibi göçün yoğun olduğu 5 ilde istihdama yönelik özel bir teşvik yasası çıkarmalıdır." dedi.

Yozgat'ın duayen gazetecisi ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, kaleme aldığı 'Yozgat milletvekillerini bekleyen görevler' başlıklı son makalesinde Yozgat'ın sorunlarının çözüm alternatiflerinin yanı sıra Yozgat'ta giderek yoğunlaşan göçün durdurulmasıyla ilgili olarak Yozgat milletvekillerine önemli öneri ve mesajlar verdi.

Yeni dönemde ortak akıl, kolektif planlama, ortak girişim ve yoğun çabalarla Yozgat'ın sorunlarını daha da geciktirilmeden çözülmesi gerektiğini vurgulayan YGC Başkanı Kiracı, Yozgat milletvekillerinin özellikle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Yozgatın sorun, ihtiyaç ve vatandaş taleplerinin hızla karşılanabilmesi amacıyla çok danışmanla çalışmasını da önerdi. Bakanlıklarda Yozgatlı yetkili üst düzey bürokratların yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken gazeteci Kiracı, makalesinde bu konuda şunları yazdı: "Devlet kaynaklarından Yozgat'a daha fazla hizmet ve yatırım kanallarının açılabilmesi için hem AK Partiye,hem de Yozgat'a gönül vermiş , eski milletvekili gerçek Yozgat sevdalısı politikacı,kariyer ve karine sahibi milletvekili adayları ve gelecek vadeden yetenekli bürokratlarımız Sayın Bekir Bozdağ ve diğer milletvekillerinin ortak karar ve girişimleriyle başkentte etkin ve yetkin görevlere atanmalıdır.Tabii bu süreçte Yozgat kent merkezindeki bazı başarısız ve verimsiz bürokratların yerine de deneyimli ,yetenekli ve çalışkan bürokratlar görevlendirilmelidir."

İktidar temsilcileri vatandaşlar arasında ayrımcılık yapıyorsa kendi siyasal görüşüne uymayan insanlara sırtını dönüyorsa o memlekette yaşanan göçün kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kiracı, "Eğer bir memlekette yaşayan insanların karnı doymuyorsa, üniversiteyi bitiren oğluna, kızına kendi memleketinde iş bulamıyorsa,küçük esnaf her geçen yıl daha da küçülüyorsa ,nüfusuna göre istihdam alanları sınırlı ise, o yörenin temel ihtiyaç ve yatırımları yetersiz ve de geciktirilerek gerçekleştiriliyorsa, devrin iktidar temsilcileri, vatandaşlar arasında ayırımcılık yapıyorsa yani kendi siyasal görüşüne uymayan insanlara sırtını dönüyorsa işte, o memlekette göç, hem de yoğun göç kaçınılmaz bir sorun olarak sürüp gider." ifadelerini kullandı.

Kiracı, Yozgat'ta göçün önlenmesi amacıyla alternatif çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "1- Genel olarak baktığımızda ülkemizde iller arasında gelişmişlik ve kalkınma trafiği son derece dengesizce seyretmektedir. AK Parti'nin özellikle bizim milletvekillerimizin girişimleriyle gündeme alınması gereken ilk iş iller arasındaki bu olumsuz gidişatı dengelemek adına Yozgat gibi hızla küçülen, gerileyen ve Türkiye'de en fazla göç veren azami 5 ili kapsayacak, kobileri ve istihdama yönelik sanayi,tarım ve hayvancılık projelerini teşvik edecek, yeni yatırım ve istihdam alanlarını oluşturacak ve göçün yoğun olduğu yörelere özgü yeni bir teşvik yasası hazırlanıp yasalaştırılmalıdır.

2- Türkiye'nin büyük kentlerindeki lojistik amaçlı büyük askeri birlikler,'Yozgat' gibi özellikle küçük esnafın tükenme aşamasındaki yoğun göçlerin yaşandığı küçük illere nakledilmeli ve ayrıca Milli Savunma Bakanlığının bundan sonra projelendireceği savunma sanayi yatırımları da yine nüfus erozyonun yaşandığı Yozgat gibi illerde kurulması programlanmalıdır.

3- Dönemin başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 seçimlerinde Yozgat Cumhuriyet meydanında halkımıza vaat ettiği " marka şehir "projesi AK Parti iktidarının yeni döneminde içi doldurularak bir an önce hayata geçirilmelidir.

4- Yozgat'ta yüksek öğrenim öğrenci potansiyelini daha arttırmak amacıyla Bozok Üniversitesi bünyesinde yeni fakülteler ve yeni bölümler ile yeni Meslek Yüksek Okullarının da bütün ilçelerde açılmasına olanak sağlanmalıdır.

5- AK Parti iktidarının Yozgat bölgesinde öteden beri gerçekleştirmeye çalıştığı hızlı ulaşım hizmetlerinden hızlı tren, havalimanı ve il düzeyindeki duble yol projelerinin daha da geciktirilmeden tamamlanması çalışmalarına hız verilmelidir.

6- Yozgat'ın kırsal alanlarında tarım ve hayvancılığın daha da geliştirilmesi amacıyla TKDK'dan Yozgat'a yatırım ödenek payının daha da artırılması temin edilmelidir.

7- Kabinedeki Yozgatlı bakanlarımız program dışı yeni projelerle Yozgat'ı yeni hizmet ve yatırımlarla takviye etmelidir." CİHAN
<< Önceki Haber 'Göçün önlenmesi için hükümet özel teşvik yasası... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER