Gezi Parkı'nda çadır yakmayla ilgili ikinci iddianame

Gezi Parkı'nda yakılan çadırlarlarla ilgili ikinci bir iddianame düzenlendi.

Gezi Parkı'nda çadır yakmayla ilgili ikinci iddianame

Gezi Parkı eylemlerinin ilk günlerinde çadırların yakılmasıyla ilgili yargılanan eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında ikinci bir iddianame düzenlendi. Yargılandığı davayla birleştirilen ikinci iddianamede Emekli, olay sonrasında tutanak tutmayıp adli işlem başlatmamakla suçlandı. Emekli, duruşmadaki savunmasında belge düzenleyip adli işlem başlatmak gibi bir görevinin bulunmadığını savundu.

Gezi Parkı eylemlerinin başladığı günlerde parktaki çadırlar, sabah 05.00 sıralarında ateşe verilmişti. Dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli’nin eylemlerin başladığı gün göstericilere ait çadırları yakmaları için zabıtalara, ‘çadırları toplamakla uğraşmayın, yakın gitsin’ talimatı verdiği iddia edilmişti. Bu nedenle ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘yangın çıkarmaya azmettirmek’ suçlarından yargılanan Emekli hakkında bir iddianame daha düzenlendiği belirtildi.

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme, Emekli hakkında birleştirme talepli açılan dava olduğunu ve dosyaların birleştiğini açıkladı. Yasa gereği birleştirilen dava nedeniyle sanığa ek savunma hakkı verildi.

Emekli, İstanbul Valiliğinin davacı olduğu yeni iddianame kapsamında çadırların yakılması olayının ardından olay tutanağı düzenlemeyip adli işlem başlatmadığı iddiası hakkında savunma yaptı. Atılı suç kapsamında ‘görevini kötüye kullandığı’ iddia edilen Emekli, “Benim hakkımda her ne kadar 30 Mayıs 2013 tarihindeki Taksim Gezi Parkı’nda şahsımın çadır yakma olayı ile ilgili belge tanzim etmeyerek adli işlem yapmadığım suçunda yargılanıyorsam da benim il emniyet müdür yardımcısı sıfatıyla bir belge tanzim edip adli işlem yapmak gibi bir görevim yoktur. Bu konuda adli kolluk görevlidir. Adli kolluk kuvvet görevlisi olan ilçe emniyet güvenlik büro amiri komiser Necati E., nöbetçi savcı Selim Berna Altay savcımızla görüşerek talimat almış ve bu talimatı tutanağa bağlamıştır. Bu tutanakta da sayın savcımız ‘müştekisi varsa, siz işlem yapın. Müracaat olursa biz müracaatını alırız’ diyerek bunun dışında yapılacak bir işlem olmadığına dair talimat tutanağı düzenlenmiştir. Bu tutanak emniyet müfettişleri raporlarında da vardır. Dosyanıza getirilmesini talep ediyorum. Aynı zamanda her yıl İstanbul Cumhuriyet savcılığına adli kolluk amirleri bildirilir. İçişleri Bakanlığı’nın adli kolluk genelgesinde ve yönetmeliklerde de adli kolluğun kim olacağı belirtilmiştir. Ben il emniyet müdür yardımcısı olarak bu listede yokum.” dedi.

Duruşmada olay tarihinde Beyoğlu İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Sedar Çelebi tanık olarak dinlendi. Parkı işgal durumanda olan çadırların kaldırılması için zabıtanın kendilerinden yardım istediğini ifade eden Çelebi, “Sabah 05.00 sırlarında toplandık. Toplantıda can ve mal güvenliğinin tehlikeye girmemesi için belediye yetkilileri, emniyet yetkilileri konuşup karar almışlar. Emniyet, zabıta, çevik kuvvet, güvenlik şube toplandık. Çadırların kaldırmasında zabıtanın yetersiz kalacağı durumda güvenlik tedbiri almak için orada bulunduk. Yetki zabıtadaydı, ancak güvenlikten biz sorumluyduk. Toplantıda çadırları alalım, yakalım şeklinde bir karar alınmadı. Zaten bu da kanuni olmazdı. Ben sanık Emekli’nin ‘çadır yakın’ şeklinde bir talimat verdiğini duymadım. Zabıta yetersiz kalınca onlara yardım için güvenlik önlemimizi aldık.” şeklinde konuştu.

Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’ndan Adli Kolluk Yönetmeliği ve 2013 yılına ait adli kolluk amir ve memur listesini istedi. Mahkeme ayrıca sanığın ifadesinde yer verdiği Beyoğlu ilçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutanak düzenleyip düzenlenmediğinin sorulmasına karar verdi ve duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ilk iddianamede, Emekli'nin çadırları toplayan zabıtaya, 'çadırları toplamakla uğraşmayın, yakın gitsin' talimatı verdiği ve bunun üzerine zabıtaların yönetmeliğe aykırı şekilde görevlerini kötüye kullanarak çadırları yaktıkları iddia edildi. Yasal olmayan talimatı ile görevini kötüye kullanıp parktaki çadırların yakılmasını azmettirdiği belirtilen Emekli'nin 'görevi kötüye kullanma' ve 'yangın çıkarmaya azmettirmek' suçlarından 5 yıla kadar hapsi istendi. İkinci iddianamede ise yaşanan olaylarla ilgili tutanak tanzim etmemek ve adli işlem başlatmamakla suçlanan Emekli’nin bu suçlama yönünden de 5 yıla kadar hapsi talep edildi. Böylece Emekli hakkında toplamda 10 yıla kadar hapis isteniyor.

CHA
<< Önceki Haber Gezi Parkı'nda çadır yakmayla ilgili ikinci iddianame Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER