Genç beyinler sosyal sorunlara umut oldu

Bu yıl 7.’si düzenlenen Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı’nın (USOSBO) finali Fatih Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsünde gerçekleşti.

Genç beyinler sosyal sorunlara umut oldu

Türkiye’de sosyal bilimler alanında ilk olimpiyat olma özelliği taşıyan ve bu yıl 7.’si gerçekleştirilen Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı’nın (USOSBO) finali Fatih Üniversitesi Büyükçekmece Kampüsünde gerçekleşti. Özel İstanbul Fatih Anadolu Lisesinden Ahmet Emre Beledin, Selim Turan, Özel Gülbahçe Yamanlar Anadolu Lisesinden Damla Sütçü Aleyna Koç, Feyza Topbaşoğlu ve Beyza Topbaşoğlu alanlarında birinci olarak altın madalyaya layık görüldü.
 
Gençler 3 farklı kategoride birbiriyle yarıştı
 
Fatih Üniversitesi Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler Kulübü’nün (AFAK) bu yıl 7.’sini düzenlediği Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı’nda (USOBO) genç beyinler projeleriyle toplumumuzun sorunlarına umut oldu. Öğrencilerin üç farklı kategoride yarıştığı olimpiyatta, birinciliği psikoloji, sosyoloji ve felsefeyi kapsayan 1. alanda, Özel İstanbul Fatih Anadolu Lisesinden “Geçmişten günümüze Anadolu’ya yapılan mağdur göçlerine gösterilen devlet-millet reflekslerimizden elde edilen tecrübeler ışığında Suriyeli sığınmacılar sorununa İstanbul Başakşehir ilçesi özelinde uygulanabilir makul bir çözüm önerisi: “Karye Sistemi” isimli projeleriyle Selim Turan ve Ahmet Emre Beledin paylaştı. Din/ahlak ve edebiyat alanını kapsayan 2. alanda Özel Gülbahçe Yamanlar Anadolu Lisesinden “Geçmişten günümüze Yesevi Köprüsü” adlı projeleriyle Damla Sütçü ve Aleyna Koç, tarih siyaset ve coğrafyayı kapsayan 3. Alanda ise Özel Gülbahçe Yamanlar Anadolu Lisesinden, “Türkiye’nin incisi İzmir’in gizli hazinesi:“İnkaya Mağarası” isimli projeleriyle Feyza Topbaşoğlu ve Beyza Topbaşoğlu paylaştı.
 
Mülteci sorununa tarihi çözüm
 
“Geçmişten günümüze Anadolu’ya yapılan mağdur göçlerine gösterilen devlet-millet reflekslerimizden elde edilen tecrübeler ışığında Suriyeli sığınmacılar sorununa İstanbul Başakşehir ilçesi özelinde uygulanabilir makul bir çözüm önerisi: “Karye Sistemi” isimli projeleriyle 1. Alanın birincisi Selim Turan ve Ahmet Emre Beledin yaptıkları açıklamada, birinciliği beklediklerini ifade ederek, “Türkiye’nin şu anda en önemli sorunlarından birisi mülteci sorunu. Son yıllarda artan göçlerin etkisiyle bu sorun daha da katlandı. Tarihten ilham alarak böyle proje hazırlamayı düşündük. Çok sıkı hazırlandığımızı söyleyebiliriz. Umarım projemiz mülteci sorununun çözümüne yardımcı olur.” dedi.


 
“Sosyal bilimlere yeni misyonlar yüklemeliyiz”
 
Türkiye çapında yüzlerce proje arasından akademisyenlerden oluşan jürinin seçtiği 30 projenin yarıştığı olimpiyatta; psikoloji, sosyoloji, felsefe, edebiyat, din ve ahlak, coğrafya, tarih, siyaset bilimi alanında hazırlanan projeler yarıştı. Ödül töreninde konuşan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhit Mert, gençlerin gözünden ülkemizdeki toplumsal sorunların irdelendiği ve çözüm önerilerinin tartışıldığı USOBO’nun Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, “Sosyalden de bilim mi olurmuş? Anlayışından bugün geldiğimiz noktayı gördükçe gururlanmamak elde değil. Fatih Üniversitesine 5 yıl önce ilk kez geldiğimde beni USOBO’nun jürisine dâhil etmişlerdi. Genç beyinlerin sosyal hayatı ikame eden kuralları tespit etmesi ve irdelemesi geleceğimiz adına umut vericidir.” dedi.  “Günümüz dünyasında sosyal bilimler; atom fiziğinden moleküler biyolojiye, nükleer enerjiden bilgisayar teknolojisine kadar, fen ilimlerinin en önemli disiplinlerinden daha önemli ve daha geniş bir uygulama alanına sahiptir.” diyen Prof. Dr. Muhit Mert, şöyle devam etti: “Uygulama alanının genişliği derken, toplumun bütününü, yani her kesimden fertlerin etkilenmesini kastediyoruz. Bugün geldiğimiz nokta sosyal bilimler Türkiye’de ve dünyada etkin bir role sahip oldu. Topluma temas etme noktasında sosyal bilimlerin başat bir rolü var.  Sosyal bilimler sadece bilimsel kriterlerin ürünü olarak görülemez. Aksine, ihmal edilemeyecek ölçüde bir sosyal boyuta sahiptir. Sahip olduğumuz değerlerin, inançların, sosyal ve kültürel dinamiklerimizin gücüne güvenerek, kendi medeniyet potamız içinde sosyal bilimlere yeni bir biçim kazandırmalı, yeni misyonlar yüklemeliyiz. Varsa, zararlı yönlerini medeniyet imbiğimizden geçirerek ayıklamalı, faydalı yönlerinden istifade etmeliyiz.”
 
Sosyalliği ön plana çıkmış bir üniversite…
 
Prof. Dr. Mert, Fatih Üniversitesi’nin sosyalliği öne çıkmış bir üniversite olduğunu ifade ederek, “Üniversitede öğrencilerimizin çok aktif olduğu, kendilerini rahatça ifade edebildiği, eğitimi sınıfların dışına taşımayı amaçlayan, öğrenci kulüplerinin sene boyunca çok etkin olduğu bir kampüs ortamımız var. Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı da bu çalışmaların bir meyvesi. Ben bu işe emek veren herkese can-ı gönülden teşekkür ediyorum.” diye konuştu.


 
Gelecek nesillere ışık tutacak
 
Araştırmacı Fatihliler ve Akademisyenler Kulübü (AFAK) ve Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı Komitesi Başkanı Ayşe Büşra Çelebi de, 2007 yılında sosyal bilimlere gönül vermiş bir grup Fatih Üniversitesi öğrencisi tarafından kurulan AFAK’ın, yıllar içerisinde birbirinden değerli onlarca çalışmaya imza atarak hem üniversite içinde hem  de ülke çapında en bilindik öğrenci topluluklarından biri haline geldiğini söyleyerek, “Şüphesiz ki bu çalışmalar içerisinde en dikkat çekici projemiz USOBO oldu. Sosyal bilimlerin önemini kavramış, toplum için ne kadar zaruri bir ihtiyaç olduğunu benimsemiş kulüp üyelerimiz ve üniversitemiz USOBO’nun uzun yıllar devamı için ciddi bir çaba göstermiştir. Sosyolojiden psikolojiye felsefeden coğrafyaya tarihten edebiyata ahlaktan siyaset bilimine sosyal bilimlerin temel alanlarında yapılan bu projelerin gelecek nesillere ışık tutacağından hiç şüphemiz yoktur.” ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Genç beyinler sosyal sorunlara umut oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER