Gazeteciler kaliteli zeytinyağının şifrelerini çözdü


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi ve Zeytindostu Derneği işbirliğiyle, zeytinyağı tadım eğitimi düzenlendi. Eğitimde basın mensuplarına, kaliteli zeytinyağında bulunması ve bulunmaması gereken özellikler hakkında bilgi verildi.

Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen tadım eğitiminde Zeytindostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, Genel Sekreter ve tadım panelisti Atilla Totoş, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bozkurt, Denetim Kurulu Üyesi ve tadım panelisti Müge Nebioğlu, basın mensuplarına bilgi verdi. Gazetecilerin, yazdıkları haberlerle kamuoyunu bilgilendirme görevini yerine getirdiğini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, benzer işbirliklerini sürdürmek istediklerini söyledi. Türkiye'nin 2012/13 sezonunda 28 bin tonu kutulu 92 bin ton, 2013/14 sezonunda 22 bin tonu kutulu 24 bin ton, 2014/15 sezonunda ise 12 bin tonu kutulu 14 bin ton zeytinyağı ihraç ettiğini anlatan Renklidağ, "Bu yıl Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarının yüksekliğinden dolayı ihracatımız 5 bin tonu geçmez. Türkiye, zeytinyağında kapalı bir ekonomi konumunda. Türk ihracatçısı, son yıllarda pazarlarını kaybediyor. Türkiye'de dört sene sonra 400 bin ton zeytinyağı, 800 bin ton yemeklik zeytin olacak. Bu şartlarda 2023 ihracat hedeflerinden hızla uzaklaşıyoruz." dedi.

Eğitime katılan basın mensupları, sertifikalarını Birlik Başkanı Renklidağ'ın elinden aldı. Koordinatör Pehlivan ise zeytinyağının taze kesilmiş çim gibi kokması gerektiğini, olumlu özelliklerinin meyvemsilik, acılık ve yakıcılık olduğunu, kusursuz zeytinyağının kusursuz zeytinden çıkarıldığını anlattı. Kusurları ise kızışma, çamurumsu tortu, küflü, rutubetli ve topraksı yapı, sirkemsi, asidik, ekşimsi, don vuruğu ve ransid olarak özetledi. CİHAN
<< Önceki Haber Gazeteciler kaliteli zeytinyağının şifrelerini çözdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER