G20'ye akreditasyon ayıbı ve Zaman'a baskın Alman medyasında


Hafta sonu Antalya'da gerçekleştirilecek olan G20 Zirvesi'ne muhalif medyanın alınmaması Alman medyasında da geniş yer aldı. G20 liderler zirvesine Türk hükümetinin bazı medya organlarını almadığını yazan Alman medyası, Avrupa Birliği'nin ilerleme raporunda basın özgürlüğü endişesinin dile getirilmesine rağmen hükümetin medyayı engellemeye devam ettiğini vurguladı.

DER SPİEGEL: HÜKÜMET MEDYAYI ENGELLEMEYE DEVAM EDİYOR

Birkaç gün sonra G20 ülkeleri liderlerinin Antalya'da biraraya geleceğini fakat Türk hükümetinin açık şekilde bazı gazetecileri ve medya kuruluşlarını engellendiğini yazan Der Spiegel, Avrupa Birliği'nin hafta başında medya özgürlüğüne yönelik endişelerini dile getirmesine rağmen Türk hükümeti tarafından engellemelerin devam ettiğini vurguladı.

Zaman, Today's Zaman ve Sözcü gazetelerinin G20'ye alınmayacağını belirten Der Spiegel, Zaman Gazetesi'ni basan matbaaya yapılan basını da "Kısa süre önce kayyıma devredilerek hükümet yanlısı haline getirilen Bugün Gazetesi'nin alternatifi basılıyor diye Zaman'a baskın yapıldı." şeklinde duyurdu. Alman Spiegel Dergisi, Türkiye'nin 180 ülke arasında medya özgürlüğü açısından 149'uncu sırada olduğu fakat buna rağmen Erdoğan'ın ülkesinde medyanın özgür olduğunu savunduğunu hatırlattı.

WİRTSCHAFTSWOCHE: G20'YE MUHALİF MEDYA ALINMIYOR

Almanya'nın önemli ekonomi yayınlarından Wirtschaftswoche, G20 zirvesini takip etmek isteyen muhalif medya organlarına akreditasyon uygulandığını yazdı. Zaman, Sözcü ve Todays Zaman'ın bunu 'sansür' olarak nitelendirdiklerini yazan gazete, Zaman gazetesini basan matbaaya baskını değerlendiren Haber Müdürü Fatih Uğur'un "Bu kirli ve siyasi bir adım, bu Türkiye'yi üçüncü dünya ülkesi olmaya götürüyor." sözlerine yer verdi. Ekonomi gazetesi, el konulan Koza İpek Medya Grubu'nun da zorla hükümet yanlısı hale getirildiğine dikkati çekti.

STERN: POLİSTEN MUHALİF MEDYAYA ARAMA

Polisin muhalif medyada arama yaptığını duyuran Stern dergisi, Zaman'ın hükümete muhalif olduğuna ve G20'ye akreditasyon uygulanarak alınmadığına dikkati çekti. Polis baskınının kayyım atanarak hükümet yandaşı haline getirilen Bugün'e alternatif gazete basıldığı, gerekçesiyle yapıldığını ifade eden Stern, Koza-İpek Grubu'nun zorla hükümet yanlısı yapıldığını ve Bugün gazetesinden işten atılan gazetecilerin Özgür Bugün'ü kurduklarını vurguladı.

ZEİT: ERDOĞAN'IN POLİTİKASINI ELEŞTİREN GAZETEYE BASKIN

Almanya'nın etkili haftalık gazetelerinden Die Zeit, Zaman'da gerçekleştirilen polis aramasını "Polis İstanbul'da Erdoğan'ın politikasını eleştiren redaksiyonlara baskın yaptı" ifadesiyle haberleştirdi. Zaman ve Today's Zaman'ın hükümete muhalif oldukları gerekçesiyle G20 Zirvesi'ne alınmadıklarını belirten Die Zeit, Erdoğan'ın Doğan medyasına da düzenli olarak saldırdığını kaydetti. Die Zeit gazetesi, Zaman, Sözcü ve Todays Zaman'ın zirveye alınmamasını sansür olarak nitelendirdiklerini duyurdu.

Türkiye'de polisin hükümete muhalif medya organlarına baskın düzenlediğini yazan Süddeutsche Gazetesi, Zaman, Todays Zaman ve Aksiyon Dergisi'nin haber merkezlerinin arandığını ifade etti. Pazar gününden itibaren Antalya'da G20 Zirvesi'nin yapılacağını kaydeden Süddeutsche, Zaman'a polis baskınının kısa süre önce el konularak hükümet yanlısı hale getirilen Bugün Gazetesi'nin alternatifinin basıldığı gerekçesiyle yapıldığını bildirdi. CİHAN
<< Önceki Haber G20'ye akreditasyon ayıbı ve Zaman'a baskın Alman medyasında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER