Fransa, sınırlarında serbest geçişi bir aylığına askıya alıyor


Fransa, Paris'te düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP21) nedeniyle sınırlarını serbest geçişe kapatmaya hazırlanıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 30 Kasım-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı nedeniyle bir ay boyunca Fransa sınırlarının serbest geçişe kapatılacağını, sınır kontrollerinin yeniden yürürlüğe sokulacağını kaydetti. RMC Radyosu'na konuşan Cazeneuve, "Bir ay boyunca sınır kontrollerini devreye sokacağız." ifadelerini kullandı.

Fransız bakan, bu kararın terör tehditi ve kamu düzeninin bozulmasına karşı bir önlem olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği ülkeleri arasında serbest geçiş sağlayan Schengen'in askıya alınması gibi bir durumun asla söz konusu olmadığını kaydeden Bernard Cazeneuve, üye devletlerin özel koşullar altında bu tarz önlemler alma hakkının bulunduğunu dile getirdi. Fransız bakan, sınırların serbest geçişe kapatılmasının mülteci kriziyle bir ilgisinin olmadığına da dikkat çekti. Cazeneuve, "Fransa, İklim Değişikliği Konferansı'nın düzenlendiği diğer ülkeler gibi birkaç haftalığına sınırlarını kapatacak." dedi.

İçişleri bakanı ayrıca, AB sınırlarının iyi kontrol edilememesi durumunda yakında Schengen içerisinde serbest dolaşımın sıkıntıya gireceğine de vurgu yaptı.

AB'nin en büyük kazanımlarından biri olarak gösterilen Schengen, 22 AB üyesi ülkesiyle İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre ülkeleri arasında serbest dolaşım imkanı sağlıyor. Schengen üyesi ülkeler, ciddi güvenlik tehdidi, AB sınırlarında ciddi güvenlik zafiyeti ve Schengen'in tamamını tehlikeye düşürebilecek durumlar gibi olağan üstü durumlarda geçici olarak serbest geçişi kapatma hakkı bulunuyor. Fransa 2009'da Strasbourg'da düzenlenen G8 organizasyonu süresince de serbest geçişi askıya almıştı.

Paris'te düzenlenecek İklim Değişikliği Konferansı'na ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de dahil 80 ülke liderinin katılması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa, sınırlarında serbest geçişi bir aylığına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER