Fransa laiklik yasasını yeniden düzenliyor, amaç camilerin finansmanını denetlemek

Fransa'da devlet ve dini bir birinden ayırarak inanç hürriyetini garanti eden tarihi 1905 laiklik yasası yenilenme yolunda.

SHABER3.COM

Euronews'in haberine göre İçişleri Bakanlığı'nın henüz fikir aşamasında olduğunu belirttiği projenin amaçlarından birisi ülkedeki camilerin dışarıdan finansmanını denetleyerek radikalizme karşı önlem almak ve Fransa'da İslam'ın finansmanını düzenlemek.

İlk olarak l'Opinion gazetesinin ortaya çıkardığı projeye göre herhangi bir yabancı devletten, şirketten ya da şahıstan alınan 10 bin euro üzerindeki yardımlar devlete deklare edilmek zorunda.

1905 laiklik yasasının yenilenmesi kapsamında, ibadet merkezlerine dış finansal etkilere girmemeleri için binalarındaki müsait alanları kiraya verme hakkı da verilecek. Eğer dini derneklerin muhasebeleri şeffaf ise devletten "enerji sistemi yenileme" yardımı da alabilecekler.

Yeni yasa projesinde 1905 laiklik yasasının devletin tüm inançlar karşısında nötr olması ve inanç hürriyeti gibi iki temel prensibi ile ilgili ise herhangi bir yenilik yapılması söz konusu değil.

2019'un ilk ayında tasarı mecliste

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fransa Adalet Bakanı Nicole Belloubet, "Burada amaç laiklik yasasını yeniden yazmak değil. 1905 yasası daha önce de yenilenmiş. Bu nedenle tekrar yenilenmesi mümkün." şeklinde konuştu.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise "önümüzdeki haftadan itibaren dini cemaatlerin temsilcileriyle konuyu tartışmaya başlayacaklarını" dile getirdi.

Projeye yakın bir kaynak AFP'ye yasa tasarısının 2019 yılının ilk ayında meclise gelmesinin beklendiğini söyledi. Aynı kaynak söz konusu olanın sadece teknik bir yenilik olduğunu dile getirdi.

İslami derneklerin şeffaflaşması amaçlanıyor

Buna göre yasanın yeni haliyle dini vakıf veya dernekler devlet tarafından beş yıllık süre için tanınan bir statüye kavuşacak. Böylece bu kurumlar 1905 yasasından kaynaklanan vergi avantajlarından da yararlanabilecekler. Bu değişiklikle 1901 yasasına göre kendini tanımlayan birçok İslami vakfın daha şeffaf bir hale dönüşmesi de öngörülüyor.

Yeni proje ile yasanın uygulanmasına engel olan ya da dini bir vakfın işlevini engellemeye kalkan, onu kontrolü altına almaya kalkan radikal vaizlere uygulanan cezalar da arttırılacak.
<< Önceki Haber Fransa laiklik yasasını yeniden düzenliyor, amaç camilerin... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER