Fransa'da hava kontrolörleri greve gidiyor


Fransa'nın başlıca 6 havalimanında hava kontrolörleri bu sabahtan itibaren greve başladı. Bu havalimanlarında uçuşların yüzde 20 ila 30'u iptal oldu.

Hava kontrolörlerinin grevi bu sabah itibariyle Fransa'nın 6 büyük havalimanında başladı. Bu havalimanları : Orly, Roissy CDG, Beauvais, Nice, Marsilya ve Nantes. Havalimanları işletmesinin açıklamalarına göre Orly'de uçuşların yüzde 30'u, Marsilya ve diğer havalimanlarında ise ortalama yüzde 20'si iptal edilecek.

Havalimanları işletmesi (DGAC), ilerleyen günlerde grevin şiddetini artırarak yüzde 50 civarında uçuşların iptaline ve 20 ile 40 dakika arasında değişen gecikmelere sebep olabileceğini belirtiyor.

Sendikalar greve gitme nedeninin, 2016 yılında persnnel sayısının azaltılması ve emekliye ayrılan personelin sadece yüzde 65'inin yenilenmesi olduğunu ve bununla birlikte hava kontrol sisteminin yeni teknolojiye ayak uyduramaması ve akabinde sürekli hale gelen kazaların yaşanmasına dikkat çekmek olduğunu ifade ediyor.

Unsa-Icna sendikasından bir yetkili, hava kontrolörü olarak sadece 3 bin 800 kişi kaldıklarını ve bu yüzden ciddi oranda gecikmelerin yaşandığını söyledi. Teknik sorunlara da dikkat çeken yetkili, geçen sene Orly havalimanındaki meteoroloji sistemindeki arıza nedeniyle uçuşların yarım saat boyunca iptal olduğunu, çünkü sistemin 1992'de yapılan Windows 3.1 işletim sistemiyle çalıştığını ve bunun en son güncellemesinin 2001 yılında zaten sona erdiğini söylüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa'da hava kontrolörleri greve gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER