Finlandiya'nın İsveçsiz NATO üyeliği gündemde

İsveç'teki Kur'an yakma eylemi, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda yola yalnız devam etmesi seçeneğini gündeme getirdi.

SHABER3.COM

Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kur'an yakma eylemi,Finlandiya'nın İsveç'le birlikte başvurduğu NATO üyeliği konusunda yola yalnız devam etmesi ihtimalini gündeme getirdi.

AFP'nin haberine göre, Fin kamu yayın organı Yle'ye konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ülkesinin NATO'ya İsveç olmadan katılması seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Haavisto, "Uzun vadede İsveç'in ilerlemesini engelleyecek bir durum olup olmadığını değerlendirmek zorundayız" dedi. Buna karşın "şu an bu konuda bir duruş belirlemek için çok erken olduğunu" belirten Haavisto, ortak başvurunun "ilk tercih" olduğunu vurguladı.

"Seçimlere kadar sürer"
Haavisto, "Benim şahsi değerlendirmem, Türkiye'nin vereceği onayda kesinlikle Mayıs ayı ortasındaki seçimlere kadar sürecek bir gecikme yaşanacağı yönünde" dedi.

İsveç'teki Türkiye karşıtı protestoların ortak başvurularında kaydedilen ilerlemede "açık şekilde frenlemeye" neden olduğunu belirten Finlandiya Dışişleri Bakanı, "Çok tehlikeli bir yoldayız. Çünkü protestolar, Türkiye'nin bu konuyu parlamentodan geçirme konusundaki gönüllülüğünü ve dirayetini net bir şekilde geciktiriyor" diye konuştu.

Protestocuları "Finlandiya ve İsveç'in güvenliğiyle oynamakla" suçlayan Haavisto, "Türkiye'yi provoke etme niyeti aşikâr olan eylemlerde bulunuyorlar" dedi.

"Bir mola lazım"
Haavisto, Reuters'a yaptığı açıklamada ise Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki görüşmelere bir süre ara verilmesi gerektiğini söyledi.

Fin Bakan, "Üçlü görüşmelere dönmeden ve mevcut durumun ardından ortalık durulduğunda nerede olduğumuzu görmeden önce bir molaya ihtiyaç var. Yani şu an için herhangi bir sonuç çıkarmamak lazım" dedi. Haavisto, "Sanırım birkaç haftalık bir ara olacak" ifadesini kullandı.

Daha sonra düzenlediği basın toplantısında konuya açıklık getirmeye çalışan Haavisto, "hem Finlandiya hem de İsveç'in ilerleme kaydettiği görülürken" Finlandiya'nın NATO'ya tek başına katılma ihtimali konusunda "spekülasyonda" bulunmak istemediğini söyledi. Fin Bakan, "Ama elbette aklımızın bir köşesinde, bazı ülkelerin üyeliğinin kalıcı bir şekilde engellendiği farklı dünyaları da düşünüyoruz" diye ekledi.

İsveç'ten açıklama
Haavisto'nun Yle'ye yaptığı açıklamaların ardından Associated Press'e konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Fin Bakan'ın sözlerinin "tam olarak ne anlama geldiğini anlamak için Finlandiya ile temas hâlinde olduklarını" söyledi.

Billström, "Biz İsveç olarak NATO üyeliğimiz konusunda Finlandiya ve Türkiye'yle yaptığımız anlaşmaya saygı gösteriyoruz" dedi.

AKP'lil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an yakılmasını engellemeyen İsveç'in, NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek bekleyemeyeceğini söylemişti.

<< Önceki Haber Finlandiya'nın İsveçsiz NATO üyeliği gündemde Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER