Fındık pahalandı, hırsızlıklar arttı


Karadeniz Bölgesi'nin en büyük geçim kaynağı olan ve bölge halkı tarafından "sarı altın" olan nitelendirilen fındık, hırsızların da hedef tahtasına oturdu. Fındığını değerlendirmek için şimdilik elinden çıkarmak istemeyen üreticiler, hırsızlıkların artmasıyla korku ve endişeyi birarada yaşıyor. Bazı üreticiler, deposunda sakladığı fındığı evinin bir odasına taşıyarak tedbir alıyor. Samsun'un Terme ilçesinde jandarma, hasattan bu yana kendilerine 30'a yakın hırsızlık vakası ulaştığını belirterek, vatandaşın tedbiri elden bırakmamasını tavsiye etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'nin, 2015 yılı için fındık rekoltesini 550 bin ton civarında olacağını, şu an 16 liradan satılan fındığın yılbaşında 20 liraya ulaşabileceği açıklaması, üreticiyi hem sevindirdi hem de endişelendirdi. Fiyatın artması sebebiyle depolarda bekletilen fındığın hırsızların hedefi haline geldiğini belirten üreticiler, bir yıllık emeklerinin heba olmaması için adeta gece gündüz nöbette. Üreticilerin bazıları, fındık depolarının kapı ve pencerelerini demir parmaklıklarla tahkim ederken bir kısmı ise eşyalarını depoya koyup fındığını evinin bir odasına taşıdığını ifade ediyor. Terme'nin bir köyünde ikamet eden ve ismini vermek istemeyen bir üretici, "Bizim köy biraz dağınık. Bu, hırsızlara büyük kolaylık sağlıyor. Bir ev soyulup gitse kimsenin birbirinden haberi olmuyor. Evimin yanında depom var ama korktuğum için bir odanın eşyalarını boşaltıp depoya taşıdım, fındıkları da odaya yerleştirdim. Bu şekilde biraz daha kendimi güvende hissediyorum." dedi. Fındıkları deposunda saklayan bir komşusunun, bekçi köpeği zehirlenerek 1.5 tona yakın fındığının çalındığını, aynı sıkıntıya maruz kalmamak için bu önlemi aldığını söyledi.

Salıpazarı ilçesinin ait bir köyünde bahçesi olan Kadir Yarar ise fındığını bekletmek için köyde kalmak zorunda olduğunu ifade etti. Samsun'da oturmasına rağmen fındığını hasat ettikten sonra fiyatların yükselmesini beklediğini belirten Yarar, evini kilitleyip şehre gitme imkanı olsa da hırsızlıktan endişe ettiği için köyde kaldığını anlattı. Yarar, "Emekliyim. Beni Samsun'a bağlayan bir zorunluluk yok. Fındığı elimden çıkarana kadar köyde kalmaya devam edeceğim." dedi. Çarşambalı M.Esgin de eskiden çok az yaşanan hırsızlık vakalarının son bir iki yıldır arttığını, bunun da fiyatların yükselmesine bağlı olduğunu ifade etti. Esgin, "Fındığımı evimin alt katındaki depomda bekletiyorum. Yılbaşına kadar fiyatların artacağı uyarısını dikkate alarak, bekletmeye karar verdim. Kapı ve pencerelere takviye yaptırdım. Evimin çevresini gece iyi aydınlatıyorum, buna rağmen yine de uykularım kaçıyor." diyerek endişelerini dile getirdi.

'OTUZA YAKIN HIRSIZLIK VAKASI YAŞANDI'

Hasat mevsiminden bu yana Çarşamba, Terme ve Salıpazarı ilçelerinde 30'a yakın hırsızlık vakası yaşandığını ifade eden jandarma ve polis yetkilileri ise tahkikatlar sonucunda yakalanan 10'a yakın zanlının tutuklandığını bildirdi. Aynı dönemde Ordu ve Giresun civarında meydana gelen hırsızlık vakalarında yakalanan 15 şüphelinin de tutuklandığı belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Fındık pahalandı, hırsızlıklar arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER