Finansbank şoku!

Finansbank’a 7 milyar dolar harcayan Yunan NBG, 4 milyar dolara Katarlılara satıp Türkiye’den çıktı. Türkiye bankalarının rekor fiyatlara satıldığı parlak dönem geride kaldı.

Finansbank şoku!

Hüsnü Özyeğin Finansbank’ın yüzde 46’sını 2,76 milyon dolara Yunan National Bank of Greece (NBG) satmıştı. NBG daha sonra parçalar halinde kalan hisseleri de topladı. Bu fiyat üzerinden Finansbank’ın toplam değeri 6 milyar dolar ediyor. NBG, ek olarak bankaya 950 milyon dolarlık sermaye yatırımı yaptı. Buna göre bankaya toplamda yaklaşık 7 milyar dolarlık bir harcama gerçekleştirildi. Dün NBG, Katarlılara bu hisseleri 2.75 milyar Euro’ya yani 3.1 milyar dolar artı 950 milyon dolarlık (sermaye yatırım ödemesi) bir fiyata devretti.

Gerçekleşen bu devirde NBG 7 milyar dolar masraf ettiği Finansbank’ı 4 milyar dolara devretmiş oldu. Aradaki fark Yunanistan’daki sorunlar nedeniyle yaşadığı mutlak satış isteği kadar Türk bankacılık sisteminin değer yitirdiğinin ispatı oldu. Geçtiğimiz dönemde rekor fiyata alıcı bulan Türk bankalarının çok parlak yatırımlar olmadığı yorumlarına yol açtı. QNB Group, Finansbank A.Ş.’nin yüzde 99.81 hissesini satın alma sürecini dün tamamladı.

5'İNCİ EN BÜYÜK

Toplam varlıkları, müşteri mevduatı ve kullandırdığı kredilerle Türkiye’nin en büyük 5’inci özel bankası olan, Finansbank; yurt genelinde 620’den fazla şubesi, 12 binin üzerindeki finans profesyoneli ile 5.3 milyonun üzerinde müşteriye hizmet veriyor. 31 Mart 2016 itibarıyla, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre Finansbank’ın aktifleri 32 milyar dolar, kredileri 21.8 milyar dolar, mevduatları 17.3 milyar dolar ve özkaynakları da 3.8 milyar dolar seviyesinde.

CITI DE ZARARINA ÇIKMIŞTI

Bankacılık sektöründe fiyatların gerilediği ilk örnek Finansbank değil. Geçen sene Türkiye’nin ilk özel bankalarından biri olan Akbank’ın hisseleri zarar yazmıştı. Citigroup, Akbank’ın hisselerine 3.1 milyar dolar ödemişti. Geçen yıl tüm hisselerini 2.3 milyar dolara satıp çıkan Citigroup yaklaşık 800 milyon dolara zarara satmıştı. 


Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER