'Faiz artırımı gerekiyor ama Merkez Bankası sabit tutacak'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün gösterge faiz oranlarıyla ilgili kararını açıklayacak.

SHABER3.COM

Euronews'ten Faruk Can'ın haberine göre %25 düzeyine yaklaşan enflasyona rağmen ekonomi yönetiminde en kötünün geride kaldığı düşüncesi ve döviz kurlarındaki göreceli dengelenme nedeniyle Reuters anketine katılan 15 ekonomistten on ikisi bankanın politika faizlerinde bir değişikliğe gitmesini beklemiyor.

İktisatçı ve piyasa uzmanı Atilla Yeşilada da Türkiye’nin faiz politikalarında karar vericinin Merkez Bankası değil Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve danışmanları olduğunu belirtiyor.

Faiz kararı beklentilerini euronews’e aktaran Yeşilada, 'Türk Lirası’nın şu anda istikrarlı bir durumda olduğunu, bu nedenle faizlerde bir değişikliğe gidilmeyeceğini' savunuyor. Yeşilada'ya göre 'Dolar/TL kuru 7 seviyesini geçmeden yeni bir faiz arttırımı olmayacak' .

Öte yandan Türk Lirası’nın değerine bakarak faiz politikası belirlenemeyeceğinin altını çizen Yeşilada enflasyonla mücadele edilmek isteniyorsa bunun yolunun gönüllü fiyat indirimleriyle değil çok sıkı para politikaları uygulamak ve bütçede gerçekçi kesintiler yapmaktan geçtiği görüşünü dile getiriyor.

Yeşilada, "Bu toplumun en büyük düşmanı ve hastalığı olan enflasyona 2019 yılında çare bulunacaksa faizlerin 30’a çıkartılması ve şu anda yüzde on ikilerde, on dörtlerde olan toplumdaki enflasyon beklentileri yeniden tek haneye ininceye kadar o seviyede tutulmalı." diyor.

<< Önceki Haber 'Faiz artırımı gerekiyor ama Merkez Bankası sabit tutacak' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER