Facebook'un kurucusuna darbe!

Facebook'un kurucusu Marck Zuckerberg, elektrikli otomotiv devi Tesla'nın kurucusu Elon Musk'ın maruz kaldığı hissedar darbesi ile karşı karşıya... "Genel müdürlükten alınsın." diyen hissedarların ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na verdiği dilekçeye mukabil Zuckerberg'in kozu ne olacak?

Mark Zuckerberg, Bill Gates'e meydan okudu

Sosyal medya devi Facebook'un hissedarları şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'i görevinden almak istiyor. Zuckerberg Facebook'ta hem yönetim kurulu başkanı hem de genel müdür (CEO) görevlerini ifa ediyor. 

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) müracaat eden hissedarlar, Zuckerberg’in mevcut yetkilerini bağımsız bir genel müdüre (CEO) devretmesini ve kendisine yönetimde çok fazla oy hakkı tanıyan B tipi hisse yapısının değiştirilmesini talep etti.

2018'DE "CAMBRIDGE SKANDALI" 100 MİLYAR DOLAR KAYBETTİRDİ

Facebook'un son dönemde adının karıştığı veri paylaşımı ve güvenliği skandalları ve şirketin 2018'de yaşadığı 100 milyar doları aşkın piyasa değeri kayıpları hissedarları öfkelendirdi. 

Hissedarların dilekçesinde Cambridge Analytica Skandalı'nın şirkete zarar verdiğine işaret edildi. 

Dilekçede şunlar dile getirildi: "Cambridge Analytica'nın milyonlarca Facebook kullanıcısının kişisel verilerini kötüye kullandığına dair haberlerin yayınlanmasında ardından, şirketin piyasa değeri 2018 yılı mart ayında 100 milyar dolarlık kayıp yaşadı. Yine 100 milyar dolardan fazla bir kayıp temmuz ayında şirketin çeyrek dönem sonuçları açıklanıp Facebook'un maliyetleri artarken gelir büyümesinin azaldığının ortaya çıkması ile gerçekleşti."

Facebook'un 1,5 milyon kullanıcının bilgilerini Cambridge Analytica şirketine verdiği ortaya çıkmıştı. Zuckerberg skandalla alakalı ABD Senatosu'nda ifade vermişti.

"KULLANICILARIN İTİMADINI KAYBETTİK"

Skandalı "ciddi yönetim zafiyeti" olarak niteleyen hissedarlar; kullanıcıların Facebook'a güvenlerini kaybettiklerini de vurguladı.

Hissedarlar, "Pew Research isimli araştırma şirketi genç Amerikalıların yüzde 44’ünün geçen yıl Facebook uygulamasını telefonlarından sildiğini belirledi. Bu grubun yüzde 74’ü ise ya uygulamayı sildi ya Facebook'u kontrol etmeyi bıraktı ya da güvenlik ayarlarını değiştirdi." tespitinde bulundu.

30 MAYIS'A HAZIRLIK

SEC’e yapılan müracaat, Facebook'un 30 Mayıs'ta düzenlenecek hissedarlar toplantısına hazırlık niteliği taşıyor. 

Zuckerberg A tipi hisselere göre on kat daha fazla oy hakkı tanıyan B tipi hisselerin yüzde 75’ine sahip olduğu için, hissedarların bu teşebbüsünün sonuçsuz kalma ihtimali yüksek. 

Facebook ve Zuckerberg, sonuncusu 2017'de olmak üzere daha önce bu yönde yapılan müracaatları reddetmişti.

2,5 MİLYAR KULLANICISI VAR

Facebook, anlık mesajlaşma devi WhatsApp ve sosyal medya uygulaması Instagram'ın da sahibi. Toplamda 2,5 milyar kullanıcısı olan şirket dünyadaki reklam harcamalarının yüzde 30'unu elinde bulunduruyur, 
<< Önceki Haber Facebook'un kurucusuna darbe! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER