Esnaf turist duasına çıktı

Turizm sezonunun başlamasıyla işletmecilerin kaybının büyüklüğü ortaya çıkıyor. Rus turistin yüzde 96 azaldığı Antalya esnafı ayakta. Kemer ilçesindeki yazarkasa eyleminin ardından bu kez Alanya’da, yaşanan krize dikkat çekmek için ‘turist duasına’ çıkıldı.

Esnaf turist duasına çıktı

Antalya’nın Alanya İlçesi’nde bir grup esnaf, sezonun kötü gitmesi nedeniyle protesto için kepenk kapattı. Çarşı meydanında toplanan esnaf, protestonun ardından camiye giderek turist gelmesi için dua etti.

Alanya’ya bağlı Konaklı Mahallesi’ndeki yaklaşık 60 esnaf, kötü giden turizm sezonunu protesto etmek için kepenk kapattı. İşyerlerini kapatıp boş dükkanların olduğu sokak ve caddelerde yürüyen esnaf, alkış tuttu. Çarşı meydanında yapılan protestonun ardından Bacoğlu Camii’ne giden esnaf, burada da kötü giden sezonun düzelmesi ve turist gelmesi için dua etti.

Butik işletmecisi Tuncay Eyidoğan, “Kepenk kapatan esnafın tamamı burada çok eskiden beri ticaret yapan insanlardan oluşuyor. Esnaf sezonun olumsuz gitmesinden dolayı sıkıntı çekiyor. Buna uzun zamandır da dayanıyorlar. Borçlarını ödeyemiyorlar. Eskiden sezon 5- 6 aydı. Esnaf kışın kiralarını ödemede sıkıntı çekiyordu. Şu an sezonun 2- 3 ay olacağının garantisi yok. Esnafın hiçbirinin art niyeti yok. Burada bulunmalarının nedeni seslerini duyurabilmek” dedi.

AİLE İLİŞKİLERİ BOZULUYOR

Turizmin dibe vurduğunu ve esnaf olarak çaresiz kaldıklarını kaydeden Tuncay Eyidoğan şunları söyledi: “Bu sadece Konaklı’nın sorunu değil. İnsanlar seslerini duyurmak istiyor. Esnafın hepsinin kışın ödeyecekleri kiraları, borçları var. Yetkililerin biraz daha duyarlı olması, ne olup olmayacağı konusunda esnafa bilgiler vermesi gerekiyor. Dükkan sahipleriyle ihtilafa girdiler. Gelecekte bunlar tartışmaya dönüşecek. Aile hayatı bozulacak. Kadınlara, çocuklara yansıyacak. Sosyal yapıyı bozan bir düzen oluşmaya başladı. Aile ve komşuluk ilişkileri bile bozuluyor. Toplum bundan yara alacak. Esnaf bunu engellemenin yollarını aramak istiyor. Esnaf çözüm arıyor. Birilerinin gelip bu duruma sahip çıkması, esnafa bilgi vermesi, çözüm önermesi lazım.”

SİFTAH EDEMİYORUM VERGİ DAİRESİ HACİZ KOYDU

Protestoya katılan Mustafa Ateş de şöyle dedi: “Aslında şu sıralar yaşamak da istemiyoruz. Çünkü borçlarımız had safhada. Turist gelmesini istiyoruz. Ulusal güvenliğimiz çok önemli ama biz turizm esnafıyız. Akdeniz, Ege, Marmara bölgelerindeki tüm iller, ilçeler turizmle uğraşıyor. Herkesin borcu kapıya dayandı. Benim vergi borcum var. Vergi dairesi bütün hesaplarıma haciz koymuş. Bunu ödemek zorundayım. Nasıl ödeyeceğim? Hiçbir şey yok, siftah edemiyorum. Turist yok. Turizm bu ülkenin gelir kaynağı ise devlet de bunun için bir şeyler yapsın. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) mesaj gönderdim ama muhatap yok. Hükümet kuruldu. Turizme yönelik hiçbir eylem planı açıklanmadı. Turizmin gidişatı çok kötü.”

Esnaf tekrar alkışlı protestonun ardından eylemi sonlandırdı.

Kaynak: DHA
<< Önceki Haber Esnaf turist duasına çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER