Eski AP Liberal milletvekili Andrew Duff: G-20 Türkiye dışında yapılsın


Avrupa Parlamentosu (AP) eski Liberal milletvekili Andrew Duff, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapılacak G-20 toplantısının Türkiye dışına alınması gerektiğini savundu. TUSKON ve Avrupa Siyaset Merkezi'nin (EPC) Brüksel'de tertip ettiği, "Türkiye'nin yeni siyasi manzarası: İç ve dış siyaset üzerindeki etkileri" konulu panelde konuşan Duff, basına ve ifade özgürlüğüne yönelik şiddetli baskının olduğu, ülkenin iç savaş sürüklendiği ve Cumhurbaşkanı'nın anayasaya karşı darbe yaptığı bir ortamda G-20 liderlerinin Türkiye'de toplanmasının kabul edilebilir olmadığını söyledi.

G-20 zirvesinin ana gündeminin yolsuzlukla mücadele olduğunu da hatırlatan tecrübeli siyasetçi, "Eğer G-20'yi Türkiye dışına alamıyorlarsa Erdoğan'ı yolsuzluk hakkında en önemli konuşmacı olarak davet etmeleri gerekiyor. Bu konuda uzmanlığı var. G -20'nin de uzmanların görüsüne başvurduğunu biliyoruz. " dedi

ERKEN SEÇİM, SEÇMENE SAYGISIZLIK

AP Türkiye raportörü Kati Piri ise 7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon görüşmelerin başarısız sonuçlanmasıyla alınan erken seçim kararını, "seçmene saygısızlık" olarak nitelendirdi. 7 Haziran seçimlerinin ardından seçmenin çağrısına kulak asılmadığını vurgulayan Piri, "çok net bir çoğunluk Cumhurbaşkanı tarafından sunulan başkanlık sistemine hayır dedi ve farklı siyasi partilerden oluşan bir koalisyonu istedi." diyerek Kasım'da yapılacak seçim sonrası bu derslerin çıkarılacağını umduğunu söyledi.

Çözüm süreci hakkında da konuşan AP Türkiye raportörü, Haziran'da kabul edilen Türkiye raporunda bir çok olumsuzluğun yanında barış süreci ve mültecileri konusundaki iyimserliğinin umutsuzluğa dönüştüğünü ifade etti. Seçim kampanyası sırasında kutuplaşma eğilimini gördüğünü fakat seçimlerden sonra bunun duracağını düşündüğünü belirten Piri," Tam tersine şahit olduk. Türkiye hiç kimsenin kontrol edemediği bir şiddet sarmalına girdi." dedi

İpek Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve Uluslararası İlişkiler profesörü Gökhan Bacık ise Türkiye'de fiili bir sistem değişikliği yaşandığını belirterek, Türkiye'nin resmi hukuk ile fiili hukuk arasında sıkıştığını belirtti.
CİHAN
<< Önceki Haber Eski AP Liberal milletvekili Andrew Duff: G-20 Türkiye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER