Esed İdlib'i vurdu, Rus ve İran elçileri Dışişlerine çağrıldı

Rusya, İran ve Türkiye’nin garantörü olduğu Astana süreci çerçevesinde çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de Esed rejiminin ihlalleri gerekçesiyle Rusya ve İran büyükelçileri Dışişleri’ne çağrıldı.

SHABER3.COM

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, İdlib’deki gelişmelerden duyulan rahatsızlığın Rus ve İranlı muhataplara bildirildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Rejim birliklerinin İdlip gerginliği azaltma bölgesinin (GAB) güneydoğusunda bir süredir yürüttüğü kara harekatı çerçevesinde son günlerde İdlib GAB sınırlarını ihlal ederek, bölge içinde kalan bazı yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirdiği görüldüğüne dikkat çekti.
 
'BASİT ATEŞKES İHLALİ DEĞİL'

Türk Dışişleri, Suriye birliklerinin bu şekilde ilerlemesinin 'basit bir ateşkes ihlali olmayıp Astana’da üç garantörün varmış olduğu mutabakata aykırı olarak İdlib gerginliği azaltma bölgesi sınırlarının ihlali olduğu' görüşünü elçilere iletti.

DAHA ÖNCE DE UYARI YAPILDI

Dışişleri kaynakları, Türkiye’nin bu durumdan duyduğu rahatsızlığı geçen günlerde Astana’da Suriye hükümetinin garantörlüğünü üstlenen Rus ve İranlı muhataplarına askeri ve diplomatik kanallardan ilettiğini de belirtti. Bugün de Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Yerhov, bakanlığa çağırılarak bu konudaki rahatsızlık iletildi.

SOÇİ'DEKİ ULUSAL DİYALOG KONGRESİ ÖNCESİ

Dışişleri kaynaklarına göre, 29-30 Ocak tarihlerinde Soçi'de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne giden süreçte, 'İdlib'de ihlal durumuna ivedilikle son verilmesi için rejime gerekli mesajların verilmesi Rusya’dan talep edildi'.

Suriye hükümetinin bir diğer garantörü olan İran’ın Ankara Büyükelçisi Fard da bakanlığa çağırıldı.

MUHALİFLERLE DE İDLİB GÖRÜŞÜLDÜ

Ayrıca, İdlib'deki durum, bugün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın'ın Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Riad Seif'i kabulünde Suriye muhalefet temsilcileriyle de ele alındı.
<< Önceki Haber Esed İdlib'i vurdu, Rus ve İran elçileri Dışişlerine... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER