Erzurum-Erzincan-Bayburt için ihracat yol haritası belirlendi


Merkezi Erzurum'da bulunana Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Erzurum- Erzincan- Bayburt illeri için 2023 İhracat Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, makro ve sektörel ölçekte kritik faktörleri ve eylem planlarını belirledi. Birlik Başkanı Cemal Şengel, "Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin gelişmesinde diğer ülkelerle geliştirilecek ilişkilerin önemli bir yeri vardır. Türkiye'den Kafkaslara, İran'a, Orta Asya'ya ve Orta Doğu'ya yönelik her türlü ticari hareketlilikten bölgenin doğrudan etkilenme olasılığı vardır." dedi.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Erzurum, Erzincan ve Bayburt'un coğrafi konumuna dikkat çekerek, söz konusu illerin 40.842 kilometrekarelik yüzölçümü ile DAP Bölgesi'nin en büyük alanına sahip olduğunu vurguladı. Bu şehirlerin coğrafi konumu itibariyle de Türkiye'nin batısını doğusu ile kuzeyini güneyi ile birleştiren bir kavşak noktasında bulunduklarını dile getiren Şengel, hu haliyle dış ticaret için transit geçiş güzergahında bulunan bir lojistik, transfer ve ticaret merkezi konumunda olduklarına işaret etti.

Söz konusu illerin halihazırda devam eden lojistik yatırımlar marifetiyle Türkiye'nin 2023 yılında hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmasına büyük bir katkı sağlayacağını öngören DAİB Başkanı Cemal Şengel, şöyle devam etti:

"Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin gelişmesinde diğer ülkelerle geliştirilecek ilişkilerin önemli bir yeri vardır. Türkiye'den Kafkaslara, İran'a, Orta Asya'ya ve Orta Doğu'ya yönelik her türlü ticari hareketlilikten bölgenin doğrudan etkilenme olasılığı vardır. Uluslararası ticaretin ve rekabetin her geçen gün arttığı mevcut konjonktürde Erzurum- Erzincan- Bayburt'un belirlenen potansiyel alanlarda ulusal ve uluslarası ölçekte sektörel rekabet güçlerini artırmak ve bölge ihracatına yön vermek amacıyla bölge için bir ihracat yol haritası çıkardık."

Şengel, söz konusu çalışma ile belirlenen stratejilerin bölge işletmelerinin ihracat konusundaki eksikliklerine dair altyapının oluşturulması noktasında önemli çözümler sunduğunu belirtti. Şengel, "Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından hazırlanan bu çalışma kapsamındaki stratejiler bölge ihracat kapasitesini artırma konusunda tek başına yeterli olmayacağını ve kamu otoritesinin teşvik ve desteklerini artırması ile birlikte uygulandığında bölge işletmelerinin ihracat kapasitesini artırma konusunda daha etkili olacaktır." diye konuştu.

Öte yandan DAİB Genel Sekreteri Murat Karapınar'ın verdiği bilgiye göre Erzurum- Erzincan- Bayburt İlleri İhracat Stratejisi ve Eylem Planı' ile ulaşılmak istenen nokta bölgeden yapılan ihracatın mevcut durumunun ve geleceğe ilişkin muhtemel senaryolarının ortaya konularak müdahale edilebilir alanları belirlenecek. İki cilt olarak hazırlanan Erzurum- Erzincan-Bayburt illeri İhracat Stratejisi ve Eylem Planı'nın ilk cildinde, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde 150 ihracatçı firma, 20 lojistik faaliyeti olan firma ve 50 kurum-kuruluş olmak üzere toplam 220 kurum-kuruluş ile yüz yüze görüşme yapıldı.

Karapınar, bu çalışmanın bölgedeki işletmelerin dışa dönük yani ihracat odaklı üretim yapmaları ve ihracat seviyelerini arttırmalarını sağlamak ve uluslararası rekabet edebilirliklerini artırmak amacıyla hazırlandığını belirtti. Bu çalışma ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin mevcut durumunun literatür taraması ile analiz edildiğini, işletmeler, ihracatla ilgili kurum- kuruluşlar ve lojistik sektörü yetkilileriyle ile anket çalışmaları düzenlenerek mevcut durumun ortaya konulduğunu kaydetti. Ayrıca dünya ve Türkiye ticaret verileri analiz edilerek iller için hedef pazar analizleri yapıldığını ve çalışmaların tamamlanması ile ihracat stratejisi ve yol haritasının oluşturulduğunu da ifade etti.

Karapınar, Erzurum-Erzincan-Bayburt illeri Hedef Pazar-Ürün analizi olarak belirtilen planın ikinci cildinde de TRA1 Bölgesinde ihracat yapan işletmeler tarafından mevcut durumda ihraç edilen ürünler arasından seçilen 15 ürün grubu için hedef pazar matrisi ile hedef pazar ülkelerin belirlendiğini kaydetti. Hedef pazar analizinde en doğru pazarın belirlenebilmesi için ülke sayısının geniş tutularak ithalat rakamları en büyük 50 ülkenin incelendiğini aktardı. Bu ülkelerin mevcut ithalat hacimleri, Türkiye ile olan ticaret hacimleri, dünyanın en büyük ithalatçılarının tercih ettiği ülkeler, ithalat trendi yükselişte olan ülkeler ve son yılların yükselen dinamik pazarı olan Afrika kıtası ülkesi olması gibi parametrelerin incelendiğini de kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Erzurum-Erzincan-Bayburt için ihracat yol haritası belirlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER