Ermenek davasında ölenlerin yakınlarından sanıklara büyük tepki


Ermenek'teki Hasşekerler Maden İşletmesi'nde geçen yıl 28 Ekim'de 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasının davası başladı. Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 3 tutuklu olmak üzere 16 kişi yargılanıyor. Mahkemede, ölenlerin yakınlarının sanıkların üzerine yürümesi üzerine, jandarma sanıkları bir süre dışarı çıkardı.

Maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları sabah saatlerinde Ermenek Adliyesi'ne gelmeye başladı. Saat 09.30 itibariyle yaklaşık 40 müşteki yakını ile avukatlar mahkeme salonundaki yerlerini aldı. Daha sonra tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ve aynı şirketin teknik nezaretçisi Ali Kurt, cezaevinden mahkemeye getirildi.

Madencilerin yakınları, Ermenek Adliyesi önünde polisin üst aramasının ardından adliye binasına giriş yaptı. Davada yargılanan müşteki avukatlarının ise araçlarından birtakım tablo ve çerçeveler indirip mahkemeye götürdüğü görüldü. Edinilen bilgiye göre, müşteki avukatları mahkemede görsel anlatımlı bir savunma gerçekleştirecek.

MADENCİ EŞLERİ VE ANNELERİ SİNİR KRİZLERİ GEÇİRDİ

Mahkeme salonunda sık sık yaşanan gerginlikler nedeniyle mahkeme hakimi uzun süre duruşmayı başlatamadı. Sanıkların mahkeme salonuna getirilmesiyle birlikte hayatını kaybeden madencilerin yakınları gözyaşlarına boğuldu. Sinir krizleri geçiren madenci yakınları, sanıkların üzerlerine çanta ve su fırlatarak üzerlerine yürümek istedi. Polis ve jandarma aileleri sakinleştirmeye çalıştı. Ancak bazı madenci eşleri ve anneleri baygınlık geçirmesi üzerine salondan dışarı çıkarıldı. Polis ve jandarmanın çabalarına rağmen salondakilerin sakinleşmemesi üzerine sanıklar salondan dışarı çıkarıldı.

'KANUNUN VERDİĞİ CEZADAN NE OLUR, 3 GÜN YATIP ÇIKARLAR'

Madende Ali ve Kerim isimli iki oğlunu kaybeden baba Şükrü Haznedar, sinir krizleri geçirdi. Sanıkların üzerine yürümek isteyen acılı babaya güvenlik güçleri engel oldu. Bir polisin 'Kanun gereken cezayı verir' şeklinde teselli etmeye çalışması üzerine Şükrü Haznedar "Kanun vereceği cezadan ne olur, 3 -5 gün yatar çıkarlar." şeklinde tepki verdi.

'ÇOCUKLARIMIZI, YAVRULARIMIZI YEDİNİZ'

Mahkeme salonunda sık sık gergin anlar yaşandı. Madenci eşleri, anneleri ve çocukları gözyaşları içerisinde ağıtlar yakıp suçlulara sitem etti. Madende hayatını kaybeden Ali ve Kerim Haznedar'ın annesi Saadet Haznedar, "Çocuklarımı, yavrularımı yediniz, kara kömüre gömdünüz. Yavrum, ciğerlerim yanıyor, benim kuzularımı nasıl aldınız siz?" diyerek ağıtlar yaktı.

Hayatını kaybeden birçok madencinin anneleri ve eşleri, sanıkların üzerine çantalarını attı. Bir madenci eşi ise sanıkların üzerine su atarak "Benim eşimi boğdunuz, siz de bu suda boğulun." dedi.

SANIKLAR MAHKEME SALONUNDAN DIŞARI ÇIKARILDI

Madenci yakınlarının sakinleştirilememesi ve mahkeme salonundaki tansiyonun yükselmesi üzerine jandarma, sanıkları mahkeme salonundan dışarı çıkardı. Mahkeme Başkanı Mustafa Başer, sanıklara tepki gösteren aileleri "Acınızı anlıyorum, ama yargılamanın devam etmesi için sanıkların burada olması gerekiyor. Sizlere de söz hakkı vereceğim, lütfen sakin ve sessiz olun. Hakaret etmeyin." diyerek uyardı.

Salondaki gerginliğin sona ermesi üzerine sanıklar yeniden mahkeme salonuna getirildi. 166 sayfalık iddianamenin sanıkların yüzüne okunmasına başlandı. Mahkemede zaman zaman gergin anlar yaşanmaya devam ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Ermenek davasında ölenlerin yakınlarından sanıklara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER