Erken seçim turizmi vurdu, rezervasyon iptalleri var

Seçimin 24 Haziran'a çekilmesi, son iki yıldır olumsuz havanın hakim olduğu turizmcileri ikiye böldü. Erken seçim nedeniyle rezervasyon iptalleri yapıldı

SHABER3.COM

Erken seçim nedeniyle rezervasyon iptalleri riskiyle karşı karşıya kalan turizmciler, kampanyalarla zararlarını telafi etmeyi umuyor. Seçimin 24 Haziran tarihine çekilmesi, son iki yıldır olumsuz havanın hakim olduğu turizm sektörünün temsilcilerini ikiye böldü. Bazıları seçimlerin turizmi etkileyeceğini belirtirken, bazıları ise tatilcilerin sadece rezervasyonlarını öne ya da sonraya çekeceğini savunuyor.

SEÇİMLERDEN DOLAYI ZARAR GÖRECEĞİZ

Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, seçimlerden en çok turizm cenneti olan ilçelerinin etkileneceğini düşündüklerini söyledi. Öncel, “Çeşme olarak genellikle yerli turiste çalıştığımız için en çok etkilenecek olan bölgeyiz. Seçimlerin yaz sezonunda yapılması, elbette bize darbe vuracaktır. Antalya ve buna benzer yerler yabancı turist ağırlıkla çalışır. Seçimlerden dolayı zarar göreceğiz, üniversite sınavlarının olması, seçimin ikinci tura kalması durumunda en erken 8 Temmuz'dan sonra sezonun açılacağını işaret eder. Dört gözle beklediğimiz turizm sezonu, ancak temmuzda başlayacaktır. Ağustos ayı olarak düşünülen seçim takviminin geriye alınması ise yine de bir teselli kaynağımız oldu” dedi. 

İÇ PAZAR ETKİLENMEZ

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise kampanyalarla şu ana kadar otelciler olarak 4 milyondan fazla erken rezervasyon yaptıklarını, hedeflerinin ise 6 milyon olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Hedeflerimizi yüzde 70 oranında gerçekleştirdik zaten. Seçimlerden dolayı iptaller olabileceğini düşünmüyorum. Ayrıca 24 Haziran'da sezon tam olarak açılmadığı için de iç pazarda bir etkilenme olmayacaktır. Bu sene turizm sezonu çok iyi olacak gibi görünüyor. Seçimlerden önce Ramazan Bayramı'nın da olması seçim öncesi turizmciler için iyi gelecektir. Seçimler açıklandığından beri de iptal haberleri hiç gelmedi. Az bir iptal olsa bile bunu da dış turizmle kapatırız. Biz seçimlerin ilk turda sonuçlanacağına inanıyoruz, turizmciler olarak. Ayrıca 24 Haziran tarihinin turizm sezonu düşünülerek alındığına inanıyorum, bu nedenle de teşekkür ediyoruz.”

İşler, seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ise insanların önceki seçimlerde olduğu gibi rezervasyonları iptal ettirmek yerine seçime gitmeyeceklerini düşündüğünü de ifade etti.

İKİNCİ TURA KALIRSA İPTALLER OLUR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Ege Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Hakkı Karadeveci de, “Tatil programlarında iptaller olacaktır. Süreç olarak erteleme yapacağız, otellerle ödeme konuşmalarımız olacak. İster istemez sektörümüzü seçimler etkileyecek. İptallerde ise paraları geri alabileceğimizi düşünüyoruz. Seçimlerin olumlu bir etkisi olamayacaktır iç turizm açısından. Herkesin gezi programlarını etkiler. Gelişen durumlara göre bizler de değerlendirmeler yapacağız” diye konuştu.

TÜRSAB Akdeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Hakan Şahin ise “İptaller olacağını düşünmüyorum. Ancak iç turizmi etkiler. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda yüzde 40 oranında bir etkilenme olacaktır. Ancak bu etkilenmenin Antalya bölgesinde çok büyük oranda yaşanacağını düşünmüyorum” dedi. Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Tacettin Özden, seçim tarihi olan dönemde rezervasyonların iyi olduğunu, otellerde yüzde 20 ile yüzde 50 arasında Türk tatilcinin erken rezervasyon yaptırdığını söyledi. Özden, “Sezonla ilgili rezervasyonlar iyiydi. Seçim tarihinin açıklanmasından sonra şu ana kadar iptal yok, sadece tarih değiştirme talepleri geliyor” diye konuştu.
<< Önceki Haber Erken seçim turizmi vurdu, rezervasyon iptalleri var Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER