Erken hasat turunçgil ihracatına darbe olabilir


Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rıfat Karabucak, geçen ay yüzde 40.5 ile en çok zamlanan ürünler arasında başta gelen limondaki yüksek fiyatın erken hasada yol açtığı söyledi. Bu durumun hem üretici hem de tüketici aleyhine olduğunu aktaran Karabucak, yeterince olgunlaşıp sulanmadan piyasaya sürülen limonun tüketici tarafından rağbet görmediğini kaydederek, "Bu durum önümüzdeki hasat döneminde turunçgil üretiminin tümüne darbe vurur." dedi.

Yaz aylarında fiyatı 7-8 TL'yi bulan limonun, üreticiyi mayer olarak bilinen eylül ayında kesilmesi gereken ürünü erken hasat etmeye yönelttiğini vurgulayan ADATÜB Başkanı Karabucak, "Bu durum ürün kalitesinde düşüklüğe yol açtı. Son aylarda limon fiyatının normalin üzerinde seyretmesi, yeni mahsulden de yüksek fiyat bekleyen bazı üreticileri erken kesime yönlendirdi. Ancak hasat edilen limonun yeterince sulanmamış olması nedeniyle tüketiciler ürüne ilgi göstermiyor." diye konuştu.

TÜKETİCİ LİMON SOSUNA YÖNELDİ
Yüksek fiyat beklentisi ile yapılan erken hasadın hem tüketiciye hem de üreticiye zarar vereceğini anlatan Rıfat Karbucak, "Bu durum dalında 1, 1-5 TL arası işlem gören limonun pazardaki, marketteki fiyatını düşürmediği gibi tüketimi de azalttı. Böyle olunca tüketici limon yerine daha ucuz fiyatlı sağlıksız limon soslarına yönelmeye başladı. Bu durumun önümüzdeki aylarda başlayacak altıntop (greyfurt), mandalina ve portakal için de benzer tehlikeleri tetikleyeceğini düşünüyoruz ve endişe ediyoruz. Limonda olgunlaşmadan yapılan erken hasat, diğer narenciye ürünler için de olumsuz bir kanaat uyandırabilir. Bu da turunçgil sektörü adına kötü bir başlangıç ve gidişat doğurur." ifadelerini kullandı.

ADATÜB Başkanı Karabucak, olgunlaşmadan ürün hasat edenler hakkında cezai yaptırım uygulanmasını talep ettikleri de kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Erken hasat turunçgil ihracatına darbe olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER