Erdoğan'ın mitingine yasaklama istendi

Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Almanya'da miting düzenleme ihtimali, Angela Merkel hükümetine yönelik tepkileri artırdı.

SHABER3.COM



Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da referandum mitingi yapmasına izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki gün Almanya’ya giderek Oberhausen’de miting yapmasına tepki gösteren Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Entegrasyon Bakanı Rainer Schmeltzer, Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Yıldırım gibi eyalette miting yapması durumunda Eyalet Hükümeti’nin bunu yasaklaması gerektiğini söyledi.
'FEDERAL HÜKÜMET DEVREYE GİRMELİ'
Schmeltzer, Türkiye’den gelen devlet yöneticilerinin yaptığı mitinglerin toplumu böldüğüne işaret eden Schmeltzer, durumu büyük endişeyle takip ettiklerini, ancak yasal olarak ellerinin bağlı olduğunu vurguladı.
“Hukuksal olarak elimiz kolumuz bağlı. Bu nedenle öncelikle Federal Hükümet’in devreye girmesi gerekiyor” diyen Schmeltzer, cumartesi günü Binali Yıldırım’ın katıldığı gösterinin eyalet hükümetinde “karın ağrısı” yarattığını da sözlerine ekledi.
Yıldırım, Münih’te gazetecilere, Erdoğan’ın da Almanya’ya gelip vatandaşlarla toplantı yapacağını söylemiş ancak hangi kente geleceği konusunda bir bilgi vermemişti.

ERDOĞAN, ALMANYA'DA PROTESTO EDİLEBİLİR

Erdoğan daha önce iki kez Köln’de 16 bin kişilik Lanxess-Arena Stadyumu’nda toplantılar yapmıştı. Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Köln’de yapılan mitinge canlı bağlantı kurmak istemesi ise mahkeme tarafından yasaklanmıştı. Erdoğan’ın Almanya’ya gelmesi durumunda muhalefet partilerinin ve Türkiye kökenli göçmen örgütlerinin tepkisinin çok daha yoğun olacağı belirtiliyor.

SOL PARTİ: ALMANYA MİTİNGE İZİN VERMEK YERİNE DENİZ YÜCEL'İN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN MÜCADELE VERMELİ


Öte yandan,  Yıldırım’ın düzenlediği mitinge yönelik Alman siyasilerden gelen tepkiler devam ediyor. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht, Oberhausen'da miting düzenlemesine izin verilmesini sert sözlerle eleştirdi.
Die Welt gazetesine demeç veren Wagenknecht, "Merkel bunu engelleyebilirdi ve engellemeliydi de” dedi. Mitingin, Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a boyun eğdiği jestlerin bir devamı olduğunu belirten Wagenknecht, Almanya'nın bunun yerine Türkiye'de tutuklanan muhalifler, gazeteciler ve Die Welt gazetesinin gözaltına alınan muhabiri Deniz Yücel'in serbest kalması için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

YEŞİLLER: ALMANYA'DA ERDOĞAN'IN PARALEL TOPLUM KURMASINA İZİN VEREMEYİZ


Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de Saarbrücker Zeitung'a yaptığı açıklamada Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Birlik Partilerine (CDU/CSU) kendi içlerindeki Erdoğan taraftarlarına karşı önlem alması çağrısında bulundu.
Özdemir, "Korku ve ihbar etme üzerine kurulu bir Erdoğan paralel toplumu oluşmasını omuz silkerek kabul edemeyiz” dedi.
<< Önceki Haber Erdoğan'ın mitingine yasaklama istendi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER