Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketi de patladı...Dolar yükselmeye devam ediyor...

Dolar 4 TL’yi, Euro da 4.90’ı geçince hafta sonu Ankara kulislerinden gelen haberlerde Hükümet’in Pazartesi günü piyasaları yatıştırırcı önemli bir paket açıklayacağı söylentileri ortaya çıktı. Haftanın ilk günü, erken saatlerde bu ümitle piyasalarda iyimserlik yaşandı.

SHABER3.COM




Dolar bir ara 4 TL sınırına doğru düşüşe de geçti. Ancak piyasalardaki dalgalanma ve cari açığa çare olacak diye lanse edilen paketin çoğu iktidara yakın firmalardan oluşan bir dizi şirkete yapacakları yatırımlar için sağlanan avantajlar olduğu ortaya çıkıca işin rengi değişti. Dolar 2 günde 10 kuruştan fazla artıp 4.14’ü gördü, Euro ise 5.1 TL sınırını aştı. Dün düzenlenen Hazine ihalesine beklenenin çok altında talep geldi, faizler tırmanışa geçti. Piyasalardaki genel değerlendirme Hükümet’in durumun ciddiyetini kavramadığı ya da başka bir plan doğrultusunda bilerek böyle davrandığı oldu. 

Açıklanan paketin yaşanan sorunlara cevap vermekten ne kadar uzakta olduğuna değinen Dünya yazarı Fatih Özatay, söz konusu teşvik programı için ne Türkiye ne de dünya şartlarının uygun olduğunu söylüyor. 

Açıklanan paketin piyasada yaşanan kur ve faiz artışını geriye döndürmeyeceğini kaydeden Özatay şunları söylüyor:

‘Gün, risklerimizi doğru saptayıp, onların arkasındaki nedenleri ortadan kaldırmaya çalışmak zamanı. Oysa alınan ve alınacağı belirtilen kararların bırakın bu riskleri ortadan kaldırmayı, tam tersine katlayarak artırmaları söz konusu.’

Teşvik paketinin açıklanmasının ardından Hükümet tarafından yapılan değerlendirmelerde söz konusu yatırımların uzun vadede cari açığı yıllık 19 milyar dolar azaltacağı belirtildi. Ancak ekonomistler söz konusu yatırımlar hayata geçirilse dahi, kısa vadede makine ithalatı ve finansman ihtiyacı nedeniyle cari açık ve borçlanma ihtiyacının artacağını belirtip bunun da kurları yukarı iteceğini kaydediyor. 
<< Önceki Haber Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketi de patladı...Dolar... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER