Erdoğan'dan Davutoğlu'na soğuk duş

Başbakan Davutoğlu 4 kez Saray’dan eli boş döndü. Ömer Şahin nedenini yazdı.

Erdoğan'dan Davutoğlu'na soğuk duş

Atan(a)mayan valiler

Uzun süre ‘atanamayan öğretmenleri’ konuştuk. Şimdi bir de ‘atanamayan valilerimiz oldu. Hoş burada bir mağduriyet yok ama 1 yıl oldu, kararname çıkmıyor. Aradan 2 seçim geçti, ‘ha bugün, ha yarın’ denilmesine rağmen vali atamaları yapılamıyor.

Niye acaba? Birçok denge, faktör etkilidir şüphesiz ama asıl sebep Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında tam bir uzlaşma sağlanamaması.
Biraz açalım. 7 Haziran seçimi sonrası başlamıştı hazırlıklar ama vali atamaları taslaktan öte geçemedi. İçişleri Bakanı Efkan Ala bir taslak liste hazırlıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu birçoğunu çiziyor, müdahale ediyor ve kendi listesini Cumhurbaşkanı’na sunuyor. O listeyi de Cumhurbaşkanı kabul etmiyor. Hal böyle olunca kararname bekletiliyor.

Başbakan Davutoğlu’nun bu şekilde kararnameyi tam 4 kez Saray’a sunduğu ama yine de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayını alamadığı için çantasını alıp geri döndüğü söyleniyor.

Valiler Kararnamesi’nin çıkmaması emniyet müdürlerini de otomatik olarak etkiliyor. Valilerin ardından yapılması planlanan geniş çaplı emniyet müdürleri ataması da aynı şekilde dondurucuda bekliyor.

Vali ve emniyet müdürleri atamasının bu kadar sürüncemede kalmasında başka faktörlerin etkisini de göz ardı etmemek gerekiyor. Hükümet, terörle mücadele kapsamında Sur ve Cizre’ye yaptığı operasyonları planladığı tarihte bitiremedi. Bu durum Güneydoğu’da muhtemel değişiklikleri operasyona endeksledi.

Büyükşehir Yasası sonrası yetkileri artan belediye başkanları ile valiler arasında yaşanan ‘yetki’ çatışması uyumlu ve dengeli bürokrat arayan hükümetin harekat alanını daraltıyor.

Son olarak Balıkesir’de görüldüğü gibi her ne kadar ikisi de ‘sıkı AK Partili’ olsa bile vali ile Büyükşehir Belediye Başkanı arasında hesapta olmayan kavgalar yaşanabiliyor.

EFKAN REİS - E TİPİ KADROLAŞMA!

Söz valilerden açılmışken bir gerçeği hatırlatmakta yarar var. Bugün bana “Türkiye’nin en çok kadrolaşan ismi kim” deseler hiç şüphesiz “İçişleri Bakanı Efkan Ala” derim. Arkadaş grubunun deyişiyle “Efkan Reis”in el atmadığı yer yok. “Siyasallılar Vakfı” etrafında örgütlenen ve liderliğini Efkan Ala’nın yaptığı arkadaş grubu bugün bürokrasideki en güçlü grup haline geldi.

Ala, İstanbul Siyasal’dan mezun. Mezuniyet yıllından dolayı ‘ 87’liler’ olarak adlandırılan bu grup bürokrasinin lokomotifi. Halen görevdeki valilerden en az 30’unun Efkan Ala ile arkadaşlık ilişkisi ve okuldaşlığı biliniyor.

Sadece valiler mi? Müsteşarlar, üst kurul başkan ve üyeleri, belediye başkanları, genel müdürler…

“Efkan Reis” bürokrasi fabrikası gibi. Nerede ihtiyaç duyulursa oraya bir arkadaşını gönderiyor.

Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde başlayan, 17/25’teki performansıyla elini güçlendiren bu kadrolaşma bazı kıskançlıklara yol açmıyor değil!

AK Partililer arasında bir “Efganiye Tarikatı”, ‘E Tipi kadrolaşma’ lafının dolaşıma sokulması hep bu çekememezlikten…

Ömer Şahin - Meydan

<< Önceki Haber Erdoğan'dan Davutoğlu'na soğuk duş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER