[ANALİZ] Erdoğan Yeni Havalimanı'ndan bugün niye uçmadı?

2019'un en iyi 5. havalimanı seçilen Atatürk Havalimanı büyük taşınmanın ardından vatandaşa kapatıldı. Erdoğan, İstanbul halkına yolculuk öncesi saatlerce bekleme ve yol şeklinde hediye ettiği havalimanını uzaklığı sebebiyle kendisi kullanmıyor.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER | Analiz

Dünyanın en büyük yolcu taşıma kapasitesi, 76,5 kilometre kare alanı, 6 pisti ve 7,5 milyar euro ihale bedeliyle İstanbul'un kuzey ormanlarına inşâ edilen İstanbul Yeni Havalimanı hafta sonu açıldı. 

Açılışın ardından havalimanının restoranlarının yetersizliği, hizmet kalitesinin istenen seviyede olmaması, merkeze uzaklığı ve toplu taşımanın yetersizliği eleştirilirken Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta överek oy istediği havalimanını kendi kullanmıyor

Zira uzak.

Bugün Rusya'ya giden Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nı kullandı, üstelik iki gün önce tam faaliyete geçen yeni havalimanını kullanma ihtiyacı duymadı. Bunun yerine eski ve kapatılan havalimanı'ndan uçan Erdoğan'a bu konuyla ilgili soru da yöneltilmedi.

ŞEHRİN DIŞINDA, METRO YOK

Havalimanı vasfı buradan uçuş yapacaklar(!) için uzunca bir süre daha korunacak olan Yeşilköy'deki havalimanı gerek metro gerekse diğer toplu taşıma araçlarıyla ulaşımı en kolay yerlerden biriydi. 

Zira 1953'te uluslararası ulaşıma açılan, İstanbul'un şehir planlaması yapılırken buna uygun çözümler bulunan havalimanının yerine yapılan İstanbul Havalimanı muhtemel güzergâhlardan uzakta, şehrin dışında bulunuyor. 

Üstelik toplu taşıma sadece otobüsle yapılırken işler durumdaki metro hattı da bulunmuyor.

ERDOĞAN'LA AYNI YERDEN YOLA ÇIKAN KİŞİ YOLDA PERİŞAN

Ağırlığın yeni havalimanına kaydırıldığı İstanbul'da vatandaşın çok fazla tercihi bulunmuyor. 
Burada ihale süreci ve sonrasıyla tam bir rant alanı görüntüsü veren havalimanını kullanmak zorunda bırakılan vatandaşsa eziyet çekiyor.

Söz gelimi İstanbul Anadolu yakasında Erdoğan'la aynı mahallede (Kısıklı) oturan bir kişinin İstanbul Havalimanı'na ulaşması için tam 46 ila 57 kilometre arasında mesafeyi kat etmesi gerekecek. 

Aynı kişinin taksi kullanması halinde normal trafikte 120 TL ile 146 TL arasında ücret ödemesi gerekiyor. Eğer toplu taşımayı kullanırsa Kısıklı'dan önce 522 numaralı otobüse, ardından H-2 otobüsüne binmesi, son durakta da 850 metre yürümesi gerekiyor. 

Bu yolculuk öğle saatlerinde yapılırsa (en pratik yol tercih edildi) 1 saat 48 dakika tutuyor. Eğer diğer araçlar (metrobüs, marmaray gibi daha konforlu seçenekler) tercih edilirse bu süre makul vakitlerde bile 3 saati buluyor. 

ATATÜRK HAVALİMANI KISIKLI'DAN 28 KM

Oysa ki Atatürk Havalimanı'na doğru aynı konumdan çıkan bir kişi taksiyle gitse (28 km) 74 TL ödeyecek, toplu taşımayla gitse 1 saatte varacaktı.

Şimdi vatandaş soruyor: 
Erdoğan'ın makam aracıyla ve özel escortları da olsa uzaklığı sebebiyle kullanmak istemediği yeni havalimanını biz neden kullanmaya mecbur edildik?

Bunun yanında vatandaşa kapalı ve sadece Erdoğan ailesi ile belki bazı devlet görevlilerinin kullanacağı bir havalimanını açık tutma maliyetini biz neden karşılıyoruz?
<< Önceki Haber [ANALİZ] Erdoğan Yeni Havalimanı'ndan bugün niye uçmadı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER