Erdoğan ve Trump arasındaki Halkbank pazarlığı

Rahip Brunson krizinin ardından ABD ile kopma noktasına kadar giden ilişkiler, tekrar yoluna girme yolunda ilerliyor.

SHABER3.COM




Son olarak 1 Kasım’da ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesi yaptı. 

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın aktardığına göre görüşmenin ana gündem maddesi, karşılıklı bakan yaptırımlarının kaldırılması ve eş zamanlı açıklamaydı. 

ABD Başkanı Trump’ın, “Yaptırımları kaldırıyoruz, normalleşme yönünde önemli bir adım atıyoruz” söylediğini yazan Fırat, Kaşıkçı cinayeti ve Fırat’ın doğusu konusunun konuşulmadığını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikili görüşmede Halkbank talebini yinelediğini söyleyen Fırat, “Biliyorsunuz, Halk Bankası süreci devam ediyor. Artık bu soruşturma sürecinin de düşürülmesini istiyoruz. Normalleşme sürecinde önemli bir adım olacaktır” ifadesinin kullanıldığını aktarıyor. Trump’ın ise “Hazine Bakanlığı'mla görüşüp nasıl bir yöntem izleyeceğiz, nasıl olacağına bir bakacağım” dediğini öne sürüyor.

“Ankara’daki bilgi, soruşturma dosyasının ABD Adalet Bakanlığı’ndan Güney Bölgesi Savcısı’na gönderildiği yönünde” diyen Hürriyet Temsilcisi, “İdari bir kararla da bunun kaldırılabileceği düşünülüyor. Görüşmede Trump’ın bu konuda bilgi vereceğini söylediği belirtiliyor” ifadesini kullanıyor.

Telefon görüşmesinde liderlerin, Paris’te görüşmek üzere sözleştiklerini belirten Fırat, 11-12 Kasım tarihlerinde yapılacak Paris Barış Konferansı’nda iki liderin bir araya geleceğini kaydediyor.

Öte yandan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in geçtiğimiz hafta Paris’te Al Arabiya’ya verdiği mülakattaki “ABD’nin iki ortağı Kürtler ve Türkiye arasında bir çözüm bulunmasına yönelik çabaları yeniden başlattık” sözlerini hatırlatan Fırat, Ankara’daki üst düzey kaynağının, “Bize iletilen bir şey yok. Zaten iletemezler, bakış açımız belli. Bunu kabul etmeyiz” dediğine dikkat çekiyor.
<< Önceki Haber Erdoğan ve Trump arasındaki Halkbank pazarlığı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER