Erdoğan Rusya'dan alınan S-400’lerden kurtulmanın yolunu arıyor

ABD ile Türkiye arasındaki yeni sorun, Ankara'nın Rusya'dan almayı taahhüt ettiği S-400 hava savunma sistemi. ABD yönetimi konuda taviz vermiyor ve Türkiye'nin S-400 alımına karşı tepkili. AKP iktidarı ise alım konusunda kararlı olduklarını açıklıyor.

SHABER3.COM




Rusya uzmanı Kerim Has, "ABD yaptırımlarından kaçınmak için Türkiye’nin Rusya’dan almayı hesapladığı S-400’leri Azerbaycan, Hindistan, Katar gibi üçüncü ülkelere satabileceği/yerleştirebileceği/vereceği konuşuluyor. Moskova’nın şu an böyle bir seçeneğe olumlu yaklaşması için bir neden zannımca yok" dedi. 

Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Has, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Zira bu durum, NATO üyesi Türkiye’yle varılan S-400 anlaşmasının Rusya açısından anlamını büyük ölçüde yitirmesine yol açar. Kaldı ki, teknik açıdan, bu S-400’lerin üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesinin de o kadar kolay olduğunu zannetmem. Ciddi taviz vermeden bu seçenek zor.

Açıkçası S-400 anlaşmasında böyle bir seçeneğin en baştan dışlandığını da düşünüyorum. Böyle bir seçeneğin şu saate kadar Ankara tarafından resmî olarak Ruslarla görüşmede masaya getirildiğini de zannetmiyorum.

Eğer Ankara S-400’leri nereye konuşlandıracağını gerçekten hala bilmiyorsa bu, Ankara’nın ne amaçla S-400 siparişi verdiğini kendisinin dahi bilmediğini gösterir. Biliyorsa da, ki sadece sınırlı sayıda kişinin bildiği fikrindeyim, resmî açıklamalardaki muğlaklık izaha muhtaç."
<< Önceki Haber Erdoğan Rusya'dan alınan S-400’lerden kurtulmanın yolunu... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER