'Erdoğan muhalefeti gafil avladı'

Alman Der Spiegel, 'gafil avlanan muhalefetin seçime hazırlanmak için çok az zamanı' olduğuna dikkat çekti.

SHABER3.COM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün yaptığı erken seçim çıkışının ardından, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama geldi. Erdoğan "Erken seçim teklifine olumlu yaklaşıyoruz" dedi ve 24 Haziran tarihini açıkladı. Dünya basını haberi son dakika olarak duyurdu. Erken seçimin planlanılan tarihten bir yıl önce yapıldığını belirten CNN International bu seçimin referandumdan sonra yapılan ilk seçim olacağına dikkat çekti.

Reuters haber ajansı 'son dakika' haberi olarak duyurduğu haberde 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 24 Haziran'da erken seçime gideceğini açıkladı' ifadelerini kullandı. Alman haber ajansı dpa, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim çağrısı yaptı, muhtemel tarih 24 Haziran" ifadesiyle haberi geçti. Fransız AFP haber ajansı da, erken seçimi son dakika koduyla ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu sene 24 Haziran’da erken seçime gideceğini söyledi” ifadesiyle duyurdu.

Alman Bild gazetesi son dakika olarak duyurduğu haberinde 'Erdoğan yeni seçim tarihini açıkladı' başlığını attı. Bild haberinde, "Mart 2019'da yerel seçimler yapılacak. AKP, Ankara ve İstanbul gibi metropolleri kaybedebilir. Erdoğan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu gelişmeden korkuyor. Yüksek  enflasyon, kötüye giden ekonomi nedeniyle yaşam maliyeti daha da yükselip seçmenler Erdoğan'dan kaçmadan seçimleri öne almayı tercih etti" şeklinde.

Almanya'nın önemli politika dergisi Der Spiegel ise erken seçim kararı ile ilgili olarak Erdoğan'ın Afrin'de askeri operasyonu veren popülaritesini kullanmak istediğini yazdı. Yazının devamında "Erdoğan erken seçim kararıyla muhalefeti gafil avladığına inanıyor. Gerçi CHP ve HDP, erken seçimleri memnuniyetle karşıladı ve her iki taraf da kendilerini yeniden ortaya koymaya başladı. Erdoğan’a ciddi bir rakip olarak görülen Meral Aksener’in İYİ Partisi'nin seçimlere katılıp katılmayacağı belli değil. Muhalefetin şimdi AKP-MHP ittifakına karşı güçlü bir ittifak yaratmak için çok az zamanı var. Erdoğan, taraftarları tarafından idealist olarak yüceltisede, Erdoğan karşıtları onu ideolog olarak görüyor. Gerçekte o bir oportünist. Yeni seçim tarihi ile tekrar bir sürpriz darbeyi başardı" ifadeleri yer aldı.
 

 

İngiltere'nin köklü gazetesi The Guardian, 'Erdoğan, Türkiye'yi 24 Haziran'da seçime götürüyor' ifadelerini kullanırken, 'Yeni sistemin bir an önce devreye sokulması isteniyor' bilgisi paylaşıldı.

CNN International, manşetten duyurduğu haberinde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim kararı aldığını açıkladı' ifadeleri kullanıldı.

Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafıyla son dakika duyurduğu haberinde, "Türkiye 24 Haziran'da erken seçime gidiyor" başlığını kullandı.

Fransız gazetesi Le Figaro yine manşetten ve son dakika olarak duyurduğu haberinde 'Erdoğan açıkladı, Türkiye 24 Haziran'da erken seçime gidiyor' ifadelerini kullandı.

Die Welt gazetesi, Beştepe'de gerçekleşen zirveye geniş yer ayırırken, 'Erdoğan, 24 Haziran'da erken seçime gidileceğini açıkladı' başlığını attı.

Saygın ekonomi gazetesi Financial Times, Erdoğan’ın açıklamasını son dakika gelişmesi olarak verirken, “Erdoğan geçmiş dönemde erken seçim iddialarını yalanlamıştı. Fakat konuşmasında Suriye ve Irak’taki belirsizliklerin erken seçimi gerekli hale getirdiğini dile getirdi” ifadeleri kullanıldı.

“Erdoğan, parti tarihinde ilk defa erken seçim kararı aldı” başlığıyla gelişmeyi duyuran Bloomberg, gelecek yıl yapılması planlanan seçimin 24 Haziran’a çekildiğini aktardı.

Yunanistan’ın çok satan gazetelerinden Kathimerini’nin İngilizce edisyonu da erken seçim açıklamalarını okuyucularına duyurdu. İnternet sitesinin ilk haberi olarak konumlanan gelişme hakkında, “Türkiye 24 Haziran’da erken seçime gidiyor” başlığını kullandı.
<< Önceki Haber 'Erdoğan muhalefeti gafil avladı' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER