Erdoğan, İsrail'le normalleşme kanununu onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'le ilişkileri normalleştirmeyi öngören kanunu onayladı.

Başbakan Erdoğan : İzni Biz Verdik - Cumhurbaşkanı Erdoğan : Bana mı Sordunuz ? (Mavi Marmara Olayı)

Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, 20 Ağustos tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti. Cumhurbaşkanı bugün ilgili tasarıyı imzalayarak onay verdi.


ANLAŞMA HÜKÜMLERİ NE DİYOR?

Anlaşmaya göre İsrail, 31 Mayıs 2010'da yaşanan Mavi Marmara hadisesi sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak, Türkiye tarafından açılacak bir hesaba 20 milyon dolar ödeme yapacak. İsrail'in bu konuda Cezai sorumluluğu düşecek. 


TÜRKİYE GAZZE ABLUKASINI YAZILI ANLAŞMA İLE TANIYAN İLK ÜLKE OLDU

6 maddeden oluşan ve Türkiye’nin aleyhine maddelerin yer aldığı anlaşmanın ilk maddesinde, ödenecek para miktarı ile niteliği hakkındaki bilgiler var. Birinci maddede yer alan ‘exgratia’ ifadesi 20 milyon dolarlık ödemenin zorunlu değil, ‘lütuf’ olduğu manasına geliyor. Saldırı sonrası Türkiye’nin öne sürdüğü 3 şarttan (Özür Dilenmesi, Tazminat Ödemesi, Gazze Ablukasının kaldırılması) sadece tazminat konusu anlaşmanın içeriğinde yer alıyor… Dolayısıyla abluka kalkmadığı gibi Türkiye, Gazze ablukasını yazılı anlaşma ile tanıyan ilk ülke olmuş oldu. 

MADDELER TÜRKİYE AÇISINDAN SORUNLU

İsrail ile yapılan anlaşmanın geriye kalan diğer maddeleri de adeta Türkiye’yi suçlar mahiyetinde iken İsrail’i ise aklıyor. Tazminat maddesi dışında kalan ve yargılama konusunu içeren maddeler de ise adeta hukuk devleti ilkesi rafa kaldırılmış oluyor. Mavi Marmara’da vatandaşlarımızı katleden askerler sürdürülen hukuki ve cezai işlemlerden muaf tutulacak. Eğer İsrailliler ceza alırlarsa tüm kayıpları Türkiye tarafından karşılanacak. 

ERDOĞAN İHH'YA 'GİDERKEN BANA MI SORDUNUZ' DEDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde anlaşmaya tepki gösteren İHH'yı 'giderken dönemin Başbakanı'na mı sordunuz' diyerek azarlamıştı. Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde Mavi Marmara gemisiyle Gazze'ye yardım götürenlere "Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün başbakanına mı sordunuz? Biz zaten yardımı yaptık, yapıyoruz. Bunları da yaparken, gövde gösterisi olsun diye mi yapıyoruz?" demişti.
<< Önceki Haber Erdoğan, İsrail'le normalleşme kanununu onayladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER