Erdoğan’ın danışmanının yüzüne söylendi: ‘S-400, NATO’ya ihanettir’

Ankara’nın Rusya’dan aldığı S-400 füze savunma sistemine ilişkin gerilim, seçim sonrası tırmanıyor.ABD’li senatörler, Türkiye’yi yaptırımla tehdit ederken Washington’da Turkish Heritage Foundation adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği “Atlantik Ötesi İlişkiler” panelinde de gündeme geldi.

SHABER3.COM

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Gülnur Aybet de panelin katılımcıları arasında yer aldı.Aybet, “ABD’nin Patriot teklifi çok geç geldi” derken ABD’nin eski NATO Büyükelçisi Nicholas Burns’un, “Türkiye’nin S-400 satın alması Nato’ya ihanet” dediği aktarılıyor. 

Burns, “S-400’lerin Türkiye’te gelmesi halinde Türkiye’nin ittifak içinde dışlanacağını” savunuyor ve ekliyor:



“Her ülke kendi kararını alır ama sonuçlarına da katlanır.”

Gülnur Aybet ise senatörlerin mektubuna atıf yaparak “talihsiz” nitelemesi yapıyor. “10 yıl önce Obama döneminde Patriot sistemi istedik ama geri çevrildik” diyen Aybet, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Biz de başka alternatiflere baktık. Şu an için S-400 sistemi ulusal güvenlik ihtiyacımızı karşılıyor. Ruslar sadece maliyet açısından değil teknoloji transferi açısından da iyi bir teklifle geldiler. S-400’deki yazılım Türkçe olacak. Türk sistemi olacak. Bizim istediğimiz bu. Biz anlaşmaya varmışken Amerikalılar da son dakikada S-400’ü bırakın Patriot alın diyor. Bize sundukları teklifi de reddetmedik hala değerlendiriyoruz. Rusların ortaya koyduğu teklifle kıyas kabul etmez. Ruslarla yapılan anlaşma imzalandı, ödemesi yapıldı. O nedenle bundan geri dönüş yok. Bizimle görüşen Amerikalılara da söyledim. Teklif doğrusunu söylemek gerekirse çok geç geldi. Kusura bakmayın ama önce Patriot vermiyorsunuz, biz başka seçeneklere bakıyoruz , tam anlaşmaya varmışız Patriot teklifi ile geliyorsunuz. İyi bir teklif de değil.”

Eski başkan Barack Obama döneminde görev yapan Nicholas Burns ise Putin’in NATO’yu bölmeyi hedeflediğini belirterek, “Rus sisteminin NATO üyesi bir ülkeye yerleştirilmesi tilkiyi tavuk kümesine sokmak gibi bir şey. Müttefikler bu görüşte birleşmiş durumda” görüşünü dile getiriyor.
Panelde karşılıklı konuşmalar devam ederken Erdoğan’ın başdanışmanı Gülnur Aybet, S-400 yazılımının Türkçe olacağını öne sürdü. Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının maliyeti olacağını söyleyen Aybet, sözlerine şöyle devam etti:

“Ruslar teknoloji transferinde esneklik sağladığından, yazılımı da biz yazacağımız ve Türk mühendisler bakımı yapacağı için aslında Rus değil Türk sistemi olacak. NATO sistemine entegre olmayacak, tek başına bir sistem olacak. NATO için bu sorun teşkil etmiyor. Senatörlerin böyle bir mektup kaleme alması talihsiz bir gelişme. İyi bir teklif demişler, fikrimizi son dakikada değiştirmek için ama iyi bir teklif olduğu kanaatınde değiliz. Reddetmedik, hala değerlendiriyoruz. F-35 ve S-400 arasında bağlantı kurulmasını kategorik olarak reddediyoruz. Biz F-35 programının önemli bir ortağıyız. Uçakların önemli parçalarını tedarik ediyoruz. Avrupa’daki tek bakım üssüyüz. Elbette yerimizi başka ülkeler alabillir. Ama bunun maliyeti yüksek olur, teslimatlar gecikir, programa zarar verir.”



ABD'nin Eski NATO Büyükelçisi: ‘S-400’ler NATO’ya İhanet’

Washington’da Turkish Heritage Foundation adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği “Atlantik Ötesi İlişkiler” panelinde ABD’nin eski NATO Büyükelçisi Nicholas Burns, “Türkiye’nin S-400 satın alması Nato’ya ihanet” dedi
<< Önceki Haber Erdoğan’ın danışmanının yüzüne söylendi: ‘S-400,... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER