'Erdoğan ekonomiyi yıllarca kandırdı ama artık sona gelindi'

ABD'de yaşanan emlak krizini ve konut piyasasının çöküşünü 2004 yılında öngören ünlü ekonomist Dr. Gary Shilling: “Erdoğan, düşük faizli kurla borçlanarak yürüttüğü harcama politikasıyla ekonomiyi kandırdı. Ancak artık bu dönem kapandı. Türkiye şu anda bunun sancılarını yaşıyor."

SHABER3.COM

ABD’de yaşanan emlak krizini ve konut piyasasının çöküşünü 2004 yılında öngören ünlü ekonomist Dr. Gary Shilling, gelişmekte olan piyasalarda yaşanan krizin bulaşıcı olduğunu belirterek, “Arjantin, Türkiye ve Venezuela’nın yaşadığı sorunlar devam ederse domino etkisi yaparak tıpkı 90’larda Tayland’ın yaşadığı gibi bir kur çöküşüne yol açarak dünyayı krize sürükleyebilir” dedi.

‘TÜRKİYE, BÜYÜK SORUNLAR AÇISINDAN İLK SIRADA’ 

Shilling, 1996 yılında Tayland’da yaşanan kur çöküşünün önce Doğu Asya ülkelerine, ardından da Latin Amerika, Arjantin, Brezilya ve Rusya’ya sıçrayıp dünyayı etkisine aldığına dikkat çekti.

Business Insider’a verdiği röportajda “Eğer bir kriz geliyorsa, Arjantin ve Türkiye’yi büyük sorunlar açısından en ön sırada görüyorum” diyen Shilling, şöyle konuştu:

‘TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPMAKTAN KORKUYORLAR’

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, düşük faizli kurla borçlanarak yürüttüğü harcama politikasıyla ekonomiyi kandırdı. Ancak artık bu dönem kapandı. Türkiye şu anda bunun sancılarını yaşıyor. Dünyadaki yatırımcılar bu sorunlar nedeniyle artık gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmaktan korkuyor. O yüzden uzun vadede en iyi yatırım dolarda kalmak. Ne zaman dünyada bir sorun olsa dolar bundan kârlı çıkar çünkü güvenli limandır.”

‘ABD, TİCARET SAVAŞLARINDAN KARLI ÇIKACAK’

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaştırma politikalarını da eleştiren Shilling, “Bu yüzden ABD dünya savaşlarından beri yaklaşık 12 kez resesyonla karşı karşıya kaldı. Yine aynısı olabillir” uyarısında bulundu. Shilling, satıcı durumunda olduğu için ABD’nin ticaret savaşından kârlı çıkacağını da savundu.

Kronos Haber
<< Önceki Haber 'Erdoğan ekonomiyi yıllarca kandırdı ama artık sona gelindi' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER