‘Enflasyonla mücadele ters taraftan kesecek’

Yeni Ekonomi Programı’ndan (YEP) sonra Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı da beklentileri boşa çıkarmış gözüküyor. Analistler, hedeflerin gerçekçi olmadığı görüşünü dile getiriyor.

SHABER3.COM


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı programa göre, tüm firmalar asgari yüzde 10 indirim yapma kararı aldı ve bu indirim yıl sonuna kadar sürecek. 

Yeniçağ yazarı Esfender Korkmaz, “Enflasyonla mücadele ters taraftan kesecek” derken “Sayılan önlemler, enflasyon için psikolojik bir baskı oluşturabilir” görüşünü dile getiriyor.

Kararların, enflasyonda geçici ve düşük düzeyde etkili olabileceğini ancak kronik enflasyonu çözmeyeceğini söyleyen Korkmaz, “Hasta bünyenin ateşini aspirinle düşürebilirsiniz ve fakat hastalığı kökünden kurutmazsanız yeniden ateşi çıkar. Ekonomide de enflasyonla mücadele için kalıcı çözüm, istikrar programı yapmaktır” ifadesini kullanıyor.

“Yalnızca enflasyonu düşürmeyi hedef alırsanız, diğer dengeler bozulur. İstikrarsızlık devam eder” diyen ekonomist, “On iki yıldır Merkez Bankası enflasyon hedeflemesi yapıyor ve başarısız oldu” vurguu yapıyor.

Enflasyon hedeflemesi politikası ile bugüne gelindiğini kaydeden Korkmaz, “Türkiye de 2006 yılına kadar örtük, 2006 yılından sonra açık enflasyon hedeflemesine gitti. Ancak hiçbir sene hedef tutmadı. Çünkü;Merkez Bankası'na siyasi müdahale yapıldı” diyor. 

İktidarın, programlarında kısmen de olsa, IMF'nin enflasyonu düşürme modelini esas aldığı düşündüğünü aktaran Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“IMF'nin istikrar programı temel olarak, büyümenin düşürülmesi, para arzının daraltılması, reel faiz uygulanması, mali dengenin sağlanması şeklinde özetlenebilir. Siyasi iktidar bu programı da sulandırarak örnek alıyor. 2006 yılında yazdığım yazıda 'Enflasyon hedefi stratejisinden anlaşılan odur ki, Türkiye'de halk, çalışan, çiftçi, kemer sıkmaktan hiçbir zaman kurtulmayacak.. Ekonomik maliyetleri bu kesimler çekmeye devam edecek.. İşsizlik artacaktır.'' Bugün de bu sonuç değişmedi.”
<< Önceki Haber ‘Enflasyonla mücadele ters taraftan kesecek’ Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER