Enerjisa'ya faturalı protesto

Enerjisa'ya faturalı protesto

Tüketici Hakları Derneği (THD) üyeleri yargı kararlarına rağmen Enerjisa'nın kayıp-kaçak' class='textetiket' title='kayıp kaçak haberleri'>kayıp kaçak bedelinin faturalara yansıtılmasını ellerindeki elektrik faturalarıyla protesto etti. THD üyeleri elektirk faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelleri ile bu bedellerden alınan yüzde 18 KDV'nin iadesi için Enerjisa'ya dilekçe verdi.

Tüketici Hakları Derneği üyeleri yargı kararlarına rağmen Enerjisa'nın kayıp kaçak bedelinin faturalara yansıtılmasını protesto etmek amacıyla Enerjisa Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş Kızılay Müşteri Hizmetleri Merkezi önünde bir araya geldi. Ellerinde 'Elektrik faturalarındaki soyguna son' yazılı döviz ve elektrik faturaları bulunan grup 'soyguna son' ve 'yargı kararları uygulansın' sloganları attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kayıp kaçak ve sayaç okuma bedelleri ile bunların KDV'sini geri istediklerini belirti.
Bu haksız bedelleri, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin kararlarına uygun olarak ödemek istemediklerini ifade eden Çakar, şunları kaydetti: "Adalet ve hukuk anlayışına aykırı olarak elektrikten alınan haksız bedellere yargı 'dur' dedi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin kararlarına göre, kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelleri yasalara, adalet ve hukuk anlayışına aykırı olarak elektrik faturalarına yansıtılıyor.

Bugünkü elektrik fiyatlarını dikkate alarak yapmış olduğumuz bir hesaplamaya göre, 4 kişilik bir konut abonesi bir ayda asgari olarak 230 KWH elektrik tüketimine 94 lira 69 kuruş ödemektedir. Bu bedelin yaklaşık 29 TL'si kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedelidir. Yani, 4 kişilik bir konut abonesi, fon ve vergiler hariç, aylık elektrik bedelinin yüzde 38'ini kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedeline ödemektedir. Ayrıca, bu bedellerin yüzde 18 olan 5 lira 22 kuruşu da KDV olarak ödenmektedir. Hukuk ve adalet anlayışına aykırı olarak konut abonelerinden alman bu 5 kalem bedel ile bunların KDV'si 34 lira 22 kuruşu bulmaktadır. Buna göre, tüketiciler toplam fatura bedelinin yüzde 36'sı hukuk ve adalet anlayışına aykırı olarak haksız bir şekilde ödemektedirler. Bizler, tüketiciler olarak, bu haksız bedelleri, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3.Hukuk Dairesi'nin kararlarına uygun olarak ödemek istemiyoruz. Elektrik dağıtım ve iletim şirketlerinin biz tüketicilerden 10 yıldan beri almış oldukları kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet, sayaç okuma bedelleri ile bu bedellerden almış oldukları KDV'nin faiziyle birlikte bizlere iadesi için 'Elektrikteki Soyguna Son' kampanyası başlatmış bulunuyoruz."

TÜKETİCİLERDEN ALINAN 5 KALEM BEDEL VE BUNLARIN KDV'SİNİN ÖDENMESİNİ İSTİYORUZ

Tüketicilerden alınan 5 kalem bedel ve bunların KDV'sinin faiziyle birlikte ödenmesini istediklerini vurgulayan Çakar, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün burada, Enerjisa'ya dilekçelerimizi vereceğiz. Enerjisa'dan 10 yıldan beri biz tüketicilerden alınan 5 kalem bedel ve bunların KDV'sinin faiziyle birlikte ödenmesini istiyoruz. Ayrıca, bu bedeller ile bu bedellere uygulanan yüzde 18 KDV bedelinin hesaplanarak tarafımıza yazılı olarak bildirilmesini istiyoruz."

Basın açıklamasının ardından grup kayıp kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerinin KDV'sini geri talep eden dilekçeleri Enerjisa'ya iletti. CİHAN
<< Önceki Haber Enerjisa'ya faturalı protesto Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER