Emniyetten skandal Bylock yazısı

Hükümetin “Bylock listeleri” üzerinden on binlerce insanı tutuklamak için başlattığı operasyonların kanunlar nezdinde bir karşılığı olmayınca Emniyet’ten tüm birimlere skandal bir yazı gönderildi.

samanyoluhaber.com

Bylock listeleri kapsamında gözaltına alınanların, sıkı biçimde sorgulanması, ifadeleriyle Bylock gözaltısı evraklarının desteklenmesi gerektiği, aksi halde sadece Bylock indirme nedeniyle gözaltının mahkeme nezdinde delil olmayacağının vurgulandığı Emniyet yazısında, konuya tüm şubelerin hassasiyet göstermesi isteniyor.

Google Play ve Appstore’dan tüm dünyaya açık Bylock uygulamasını yüklemenin tek başına suç sayılamayacağını çok sayıda hukukçu ifade etmişti. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi de “Suçlanan kişilerin, Bylock’u ne zaman indirdikleri, kimlerle yazıştıkları ve yazışma içeriklerinin belli olmadığını, bu durumda kişilerin sadece programı indirmiş olmakla suçlanamayacağını” belirterek kendisine sunulan bir Bylock iddianamesini oy birliğiyle reddetmişti.

DELİL YOK BASKIYLA İFADE ALIN
Edinilen bilgiye göre, Emniyet ve MİT’in elinde sadece “Bylock indirenlerin listesi” olduğu söylenen bir ip listesi bulunuyor. Ancak yazışma içerikleri bulunmuyor.

Hukukçular, bir kişinin herhangi bir haberleşme metodunu kullanmakla suçlanamayacağını, ancak yazdıkları ve konuştuklarında suç unsuru varsa suçlanabileceklerini vurguluyorlar. Üstelik bunun da mahkemeden her kişiyle ilgili ayrı ayrı “teknik takip kararı” alınması halinde delil olabileceğini belirtiyorlar.

Kişilerle ilgili geçmişte hiçbir teknik takip kararı alınmadan mahkemeye sunulan teknik takip verileri yasal delil statüsünde değil ve mahkemelerde geçerliliği yok.

Emniyet yetkililerinin de durumun farkında oldukları ve bu nedenle Bylock listelerinden gözaltına alınanlardan “örgüt delili” olabilecek ifadeler alınması gerektiği yönünde yazı gönderdiği görülüyor. Bilindiği gibi Emniyet sorgularında baskı, psikolojik şiddet ve işkence sorgu metodu olarak kullanılıyor ve pek çok kişiye zorla ifade imzalatılıyor.  15 Temmuz’dan bugüne kadar mahkemelere ifade tutanaklarından başka hiçbir delil sunulamadı.


<< Önceki Haber Emniyetten skandal Bylock yazısı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER