Emniyet ve Mit ne iş yapar?

İstanbul Vezneciler’de, Celal Ağa Konağı Oteli önünde Çevik Kuvvet ekiplerinin geçişi sırasında bombalı araçla saldırı düzenlendi. Patlamada 7 polis şehit oldu, 5 sivil hayatını kaybetti 3’ü ağır 36 kişi de yaralandı. Bombalı saldırıda kullanılan aracı kiralayan 4 kişi gözaltına alındı.

Olay yerinden ilk görüntüler

Patlama akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’daki terör saldırısından sonra yaptığı, “Siz bu insanları niye takip etmediniz? Sizin istihbarat birimleriniz çalışmıyor mu?” sözlerini akıllara getirdi.

İstanbul’un Fatih ilçesi Vezneciler semti Celal Ağa Konağı Oteli önünde saat 08.40’ta şiddetli bir patlama meydana geldi. Bomba yüklü araç, İstanbul Üniversitesi’ne giden Çevik Kuvvet aracının geçişi sırasında patlatıldı. Saldırıda, 7’si polis 12 kişi hayatını kaybetti, 3’ü ağır 36 kişi de yaralandı.

Patlamanın ardından cadde trafiğe kapatıldı, olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Patlamada araçlar, işyerleri, fakülteler, yurtlar ve camiler zarar gördü.

Kontrollü patlama

Saldırının meydana geldiği alanda şüpheli bir araçtaki çanta bomba imha uzmanları tarafından patlatıldı. Araçta patlayıcı madde izine rastlanmadı.

7 savcı inceledi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun da aralarında bulunduğu 7 savcı olay yerinde inceleme yaptı. Başsavcılık olayla ilgili soruşturma başlatırken, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından da yayın yasağı getirildi.

Vali Şahin: 11 ölü

İstanbul Valisi Vasip Şahin, patlama alanında inceleme yaptıktan sonra yaptığı açıklamada 7’si polis, 11 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı. Şahin, patlamanın hangi örgüt ile alakalı olduğu sorusuna ise, “Bütün bunlar çalışıyor, daha sonra geniş açıklamalar yapılacak.” cevabını verdi.

Tanık o anı anlattı

Patlama anında olay yerinde aracıyla bulunan ismi öğrenilemeyen bir görgü tanığı o anları şöyle anlattı: “Tam önümdeki araba patladı, Polis arabası vardı.” dedi. Hafif yaralı olan görgü tanığının, aracının ön camının kırık ve tavanın ise hasarlı olduğu görüldü.

Otel boştu

Celal Ağa Konağı Oteli’nde büyük hasar meydana geldi. Otelin 3 yıldır mühürlü olması büyük bir faciayı önledi. Diğer taraftan saldırı sonrası, çevredeki otellerde kalan bazı turistler eşyalarını alarak otellerden ayrıldı.

4 kişi gözaltında

Bombalı saldırının yapıldığı aracı kiralayan 4 kişi Terörle Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı. Şüphelilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifade işlemleri devam ediyor. Savcılık bölgedeki güvenlik kameralarının incelemesi talimatını verdi.

Şehit polis Kadir Cihan Karagözlü’nün Zeytinburnu’ndaki evine ateş düştü. 6 ay önce evlenen, 2 yıllık polisin babası Zeki Karagözlü, “Ramazan’da olmaması gerekenler oluyor.” dedi.



Şehitlerin Kimliği belli oldu.

Vezneciler’de bombalı araçla gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan polislerin kimlikleri belli oldu. Şehit 7 polisten 6’sının isimleri şöyle; Ramazan Kırboğa, Emrah Pekdoğan, Kadir Cihan Karagözlü, Duha Beker, Gökhan Topçü ve aracı kullanan Yaşar Özlem. Şehit olan 7 polis ve 5 sivilin cenazeleri Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Şehit taşıyan ambulanslara eskortluk eden motosikletli polis kaza yaptı. Şehit yakınları Adli Tıp’a akın etti. Gözyaşlarına boğulan şehitlerin yakınları kurum içerisine alındı. Şehit polis Cihan Karagözlü’nün, eski CHP Milletvekili Zeki Karagözlü’nün oğlu olduğu öğrenildi.



Kiralık araçla bombalı saldırı

Saldırıda kullanılan aracın sahte plakalı ve İstanbul’dan bir araç kiralama şirketinden kiralandığı ortaya çıktı. Araca patlayıcıların Diyarbakır ya da Bingöl kırsalda yüklenmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Bu kapsamda Olay Yeri İnceleme ekipleri, saldırganın tespiti için olay yerinden ve araç içerisinde bazı deliller topladı. Saldırıda kullanılan aracın uzaktan kumanda ile patlatıldığı tespit edildi. Araçtan geriye sadece motordan bir parça kaldığı belirlendi. kalan parça incelemeye gönderildi. Teröristin tespitinin ardından bağlantıları araştırılıyor. fazlı mert,

Bütünleme sınavları iptal edildi

Vezneciler’deki patlama nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nin İletişim ve Fen fakülteleri ile Adalet Meslek Yüksekokulunun camları da kırıldı. Bazı fakülte ve yüksek okullarındaki bütünleme sınavları, patlama nedeniyle iptal edildi. Siyasal Bilgiler, Edebiyat, Fen, Su Ürünleri, Hukuk, İletişim, Hasan Ali Yücel Eğitim ve Eczacılık fakülteleri ile Adalet Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda bütünleme sınavları yapılamayacak. Yeni sınav tarihleri daha sonra açıklanacak.

Muş’ta bomba yüklü araç bulundu

İstanbul’da bombalı saldırının yaşandığı sıralarda Muş’ta İstasyon caddesinde Valilik binasına 200 metre uzaklıktaki bir ara sokakta park halinde bomba yüklü araç bulundu. Olay yerine gelen bomba imha ekipleri araçtaki düzeneği imha ederek olası bir faciayı engelledi.



Son bir yıl içinde 6 büyük bombalı saldırı

İstanbul son 1 yıldaki 6 bombalı saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti, 105 kişi yaralandı.
1 Aralık 2015: Bayrampaşa Maltepe Metro Durağı’na 100 metre mesafede bomba patlatıldı. 2 kişi yaralandı.
23 Aralık 2015: Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki bir uçak havan saldırısıyla vuruldu. 1 kişi öldü 2 kişi yaralandı.
12 Ocak 2016: Sultanahmet Meydanı Dikilitaş’taki bombalı saldırıda 10 turist öldü, 15 kişi yaralandı.
19 Mart 2016: Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki canlı bomba saldırısında 5 kişi öldü, 39 kişi yaralandı.
12 Mayıs 2016: Sancaktepe Samandıra Kışlası yakınında askeri personel aracına yönelik bombalı saldırı yapıldı. 5’i asker 3’ü sivil 8 kişi yaralandı.
7 Haziran 2016: Veznecilerde polis aracına yönelik bombalı saldırıda 7 polis, 5 sivil hayatını kaybetti. 36 kişi yaralandı. YENİ HAYAT İSTANBUL

Polis enerjisi hatalı yerlerde kullanılıyor

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin, PKK ve IŞID’in terör kozunu ülke geneline yaymak istediğini söyledi. Taştekin, “Vezneciler eylemi ile dünyaya ve iç kamuoyuna mesaj veriyor. Öncelikle dış dünyaya Türkiye’nin güvenilmez bir ülke olduğu mesajını veriyor. Ülke kamuoyuna ise Doğu ile Batı arasında bir farklılığın olmadığı dile getiriliyor. Bir nevi iç karışıklık ve saldırı zemini oluşturuluyor. Diğer mesaj ise stratejik eylem yaparak güçlü olduğunu gösteriyor. Aslı fail PKK’dır. Siyasi irade polisin nerjisini hatalı yerlerde kullanıyor.

 

Vezneciler’de bir kaç kez keşif yapılmış

Güvenlik uzmanı Prof. Sedat Laçiner, amacına ulaşan her saldırının bir zaafiyetin göstergesi olduğunu söyledi. Son dönemde artan terör saldırılarına dikkat çeken Laçiner, “Bir patlamayı engelleyemediyseniz bu başarısızlıktır. Terörle mücadelede siyasi reçetemiz yok. IŞİD, PKK, sol terör örgütlerinin hepsi terör saldırıları yağıyor. Burada siyasi başarısızlık var.  Bir de teknik başarısızlık var. Vezneciler saldırısı bakıldığında, hareket eden bir hedef söz konusu. Doğrudan polise yönelik saldırı. Spesifik hedefin gözetilmesi keşif yapıldığını gösteriyor. En az birkaç kez. Geçiş saatleri, güzergahlar çalışılmış. Bu saldırıda en az birkaç kişinin dahli olduğunu görüyoruz. İstihbarat takip edemiyorsa bu bir eksiklik.” ifadelerini kullandı.

Dünyadan terör eylemine tepki yağdı

Dün Vezneciler’de yaşanan terör saldırısının ardından dünyanın birçok yerinden taziye mesajları geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel: Türkiye’de yine masum insanların terör nefretine kurban gittiğini dile getiren Merkel, terör mağduru ailelere ve yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi. Almanya Başbakanı Merkel, terörle mücadelede Türkiye’nin her şekilde yanında olduklarının altını çizdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Facia ile ilişkin size, yaşamını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım adına ve Azerbaycan halkı adına derin üzüntü ile taziyelerimi iletiyor, yaralananlara şifa diliyorum. Allah rahmet eylesin.

ABD Büyükelçisi John Bass: Yaralılara acil şifalar diliyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Bu menfur saldırıyı kınıyor, terörle mücadelede Türkiye ile omuz omuza durmayı sürdürüyoruz.

AP Başkanı Martin Schulz: Yaşanan hain saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve polis kuvvetlerindeki arkadaşlarına en içten dileklerimle başsağlığı diliyorum.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland: Bu acımasız saldırıların, değerlerimize yapılan bir saldırıdır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı: Elysee Sarayı’nın sitesinden yapılan açıklamada: Menfur terör saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diler ve Türk halkı ile tam dayanışma içinde olduğumuzu ifade ederiz.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Polisi hedef alan terör saldırısını güçlü şekilde kınadı. Stoltenberg, terör belasına uğrayanların ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.


<< Önceki Haber Emniyet ve Mit ne iş yapar? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER