Elvan: Yat ve gemi tasarımı için teşvikleri arttıracağız


İSTANBUL (CİHAN)- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yat ile gemi tasarımı için teşvik miktarının arttırılacağını bildirdi.

Elvan, yeni miktarın yakında açıklanacağını ifade etti.

Elvan, Avrasya Boat Show-8. Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı'nın açılış törenine katıldı. Gemi, yat ve tekne sektöründen ilgi gören törende Elvan, denizcilikte ilerlemek; atılım yapmak gerektiğini vurguladı.

Elvan, denizcilikte önemli merhale alındığına işaret ederek, "Ama daha atmamız gereken adımlar çok." dedi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) ve sektör dernekleri ile bir araya gelerek yeni bir rota belirlediklerini anlatan Elvan, şunları dile getirdi:

"Tabii bu yönde adımlar attık. Görüşmelerde önemli sorunlardan birinin koster filosunun yenilenmesi olduğu beyan edildi. Bu konuda adım da attık, gerekeni yaptık. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bununla ilgili görüş bildirdim. Kanun tasarımızda yer alıyor, kanunlaşır kannunlaşmaz inşaallah koster filomuzu yenileyeceğiz. Bir diğer sorunun da kredi temini ile ilgili, teminat ile ilgili olduğu beyan edildi. Ürünlerin müşteriye takdimi için denizcilerin, tersanecilerin teminat vermesi gerektiği ifade edildi. Burada görevimizi yerine getirdik, önergemiz var. Bu önergeyi muhalefetten arkadaşlara Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sundum. Ama önergemiz kabul edilmedi. Yine de onu geçireceğiz. Bir başka tasarıya koyup denizcilerin sorununu aşacağız."

Türk malikli, yabancı bayraklı tekneler konusunda sektörün talepleri olduğunu belirten Elvan, şöyle devam etti:

"Bu konuda da önemli adımlarımız var. İnşaallah ilerleyen günlerde buna dair bir müjde vereceğim. Ama benim niyetim yeni bir müjde vermek. Tekne, yat ve gemi tasarımında teşvik oranının gerilerde olduğu ifade edildi. Tasarım alanında teşviklerin kuvvetlendirlmesi, daha çok hibe yolu ile yardım talep edildi. Talebi kurumlar ile görüştük. Yat ve gemi tasarımlarına teşviklerimizin miktarı artacak. Miktarı da 10 gün içinde paylaşacağız."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, tersane sayısının da 70'i aştığına temas ederken, "Bu rakam artmalı, Türk bayraklı tekne ve gemi sayımız artmalı. Bu konuda biz gerekeni yapıyoruz, yapacağız. Denizcilik sektörünün ülke kalkınması ve ilerlemesi adına önemli bir sektör olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Lütfi Elvan, ilaveten görüşülüp, ele alındığı takdirde aşılamayacak sorunun olmadığını sözlerine ekledi.

"MARİNA SAYIMIZ MUTLAKA ARTMALI"

DTO Başkanı Metin Kalkavan da Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) kaldırılmasının sektör için olumlu ve yararlı olduğundan söz etti.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ile ilgili sorunların devam ettiğini savunan Kalkavan, bu vergilerin dengelenmesi temennisinde bulundu.

Kalkavan, yat bağlama ve tekne bağlama kapasitesinin gerilerde olduğundan yakındı. "Marina sayımız mutlaka artmalı, denizler duruyor ama marina bağlama, at bağlama ve tekne bağlama kapasitesinde 25-26 bindeyiz. Olayı balıkçı barınakları ve belediyenin ufak yerleri ile geçiştiriyoruz." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, DTO Başkanı Metin Kalkavan, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem tarafından açılış kurdelesi kesilen Avrasya Boat Show'a Asya ile Avrupa ülkelerinden ilgi büyük. Fuarda fiyatı 2 bin lira, 4 bin lira olan tekneler de 5,5 milyon Sterlin değerinde yat da bulunuyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Elvan: Yat ve gemi tasarımı için teşvikleri arttıracağız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER