Ekşi Sözlük'te tasarım değişti yazarlar ayaklandı


Popüler sosyal ağlardan Ekşi Sözlük, tasarımını değiştirdi. Yeni logosu ve değişen arayüzüyle yayınlanan site, yazarlarından yoğun tepki aldı. Değişikliğin kendilerinin fikri sorulmadan yapılmasına sert ifadelerle isyan eden site yazarları, sitenin eski haline dönmesi için yazmama eylemi başlattı.

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan Ekşi Sözlük, klasikleşen gri temasından vazgeçerek beyaz arkaplan rengi ve siyah fontlarla ziyaretçilerinin karşısına çıktı. Yeni tasarıma site yazarları sert tepki gösterdi. "29 şubat 2016 sözlük'te entry girmiyoruz direnişi" gibi çeşitli başlıklar açan sosyal ağ yazarları, değişikliğe karşı direniş başlattı. Yeni tasarımı sert ifadelerle eleştiren ve değişikliğin görüşleri alınmadan yapılmasına tepki gösteren site yazarları, tasarım eski haline dönene kadar yazmayacaklarını ifade etti.

TEPKİLER

Site yazarlarının "29 şubat 2016 sözlük'te entry girmiyoruz direnişi", "28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi" ve "28 şubat 2016 ekşi sözlük'ün tasarımının değişmesi" gibi başlıklar altında dile getirdikleri eleştirilerden bazıları şöyle:

"29 şubat 2016 00:00'dan itibaren hiçbir yazar entry girmesin. site de ölü ruhlar at koştursun. debe'ye hiçbir entry giremesin ve debe boş kalsın. site at ölüsü gibi koksun. belki birilerinin midesi bulanır. bunu benim gibi bir yazar değil de çok takipçisi olan bir yazar dile getirirse daha çok ses getirir."

"bu tema değişikliğini yazarlar istemedi. kimse bize bir şey sormadan ekşi'yi ekşi yapan tüm özellikleri attı. bu ekşi'nin doğma amacının tam tersi, anti-demokratik bir durum. hani tüm türkiye demokrasiyi yoketmeye yeminli de, bari siz yapmayaydınız."

"eski tema seçeneği kalmalı. yoksa entry girmeyeceğim. reklam gelirlerinizi düşüreceğim yönetim."

"solcusu sağcısı, yukarıcısı aşağıcısı herkesin katılması gereken kampanyadır, bu saçmalığın kalkması için tek yumruk olunmadır."

"keşke yapılsa ama biz de nerede böyle bir kafa yapısı. herşeyimiz tepeden inme. kimsede adam gibi ses çıkartmaz. yukarıda biri yazmış site adamın sitesi istediğini yapar beğenmezsen gidersin diye. aha bu adamlar yüzünden bu haldeyiz. geçen reddit'te nasıl kullanıcılar vs bir oldu istediklerini yaptırdılar çünkü burayı var eden kullanıcılardır. tabi bizde bunu anlatamazsın hemen biat edelim olur."

"bence hiçbir şey yazmamak yerine her başlığa anlamsız şeyler yazmak ve sözlük formatını felç etmek daha mantıklı. çünkü muktedirler sessiz kalanı daha çok arzular. yapılması gereken sistemin çarkına çomak sokmak. bu kadar basit.."

"karma bi ekip kursan, kizli-erkekli tasarlasalar, yazarlar oylasa fena mı olurdu?"

"çoğu muhalif olan ekşi sözlük yazarlarına karşı yapılan 28 şubat darbesine destek amacıyla katıldığım direniştir. 28 şubat darbesinin öcünü almak isteyen bir zihniyet mi var? neden 28 şubat? hepimiz muhalif ve atayiz olduğumuz için mi yoksa? sözlük yönetiminin bu konuda açıklama yapması gerekir."

"yaz gardaşım beni de yaz! formatı silip süpürdüler şekliyle oynadılar, ben de bundan sonra sonu "-dır, tanımdır, adımdır, kanımdır" cinsi kelime gruplarıyla bitirmeyeceğim cümlelerimi, hodri meydan!"

"...umrumda bile olmayan direniş. zira ekşi sözlük diye bir derdim yok benim, ekşi sözlük ne la? ekşi sözlük benim için günümün en fazla yarım saatidir, o yarım saatten sonra benim için ekşi sözlük biter. sizde durum farklı anladığım kadarıyla, niye böyle oldu genşler..."

"artık ekşisözlüğe sadece bu tema gitmiş mi ona bakmak için girerek destek olacağım kampanya."

SEDAT KAPANOĞLU: YENİ TASARIM MOBİLDE ÇOK İYİ

Öte yandan, sitenin kurucusu Sedat Kapanoğlu, Twitter üzerinden tartışmalara katıldı. "Yeni tasarım mobilde çok iyi (ve daha kullanışlı) sözleriyle yeni arayüzü savunan Kapanoğlu, "masaüstüne bence de biraz rötuş lazım evet." dedi. Sedat Kapanoğlu, gözlerini rahatsız ettiği gerekçesiyle beyaz arkaplan renginden şikayet edenlere ise 'gece görüşü modu'nu önerdi.

Bugün attığı tweetinde ise yeni tasarıma karşı direniş eylemi başlatan yazarlara seslenen Sedat Kapanoğlu, "ilk üç gün ben de destekledim ama artık herkes siteye dönmeli." dedi.

DEVAMINI OKUYAYIM BUTONU

Yeni tasarımla gelen yeniliklerden biri de 'devamını okuyayım' butonu oldu. Belli uzunluğu geçen 'entry'ler, yeni sistemde eskiden olduğu gibi ilk tıklamada değil de parça parça, tıkladıkça görülebiliyor. Okumaya devam etmek için 'devamını okuyayım' butonunu tıklamak gerekiyor. Temel eleştirilerden biri de bundan kaynaklanıyor. Bazı yazarlar, bu butonla sözlüğün Twitter'laştırıldığını savunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Ekşi Sözlük'te tasarım değişti yazarlar ayaklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER