Ekonomide endişelendiren durum!

Merkez Bankası, cari açığın mayıs ayında yüzde 9,4 arttığını açıkladı. İlk 5 ayda yabancı sermaye girişi ise 3,5 milyar dolarda kaldı.

Ekonomide endişelendiren durum!

Merkez Bankası, “Ödemeler Dengesi”yle ilgili mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, cari açığın mart ayından sonra mayısta yeniden artışa geçtiğini gösterdi.

Yıllık rakam 44,7 milyar dolar

Mayısta cari açık geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 artarak 4 milyar dolara çıktı. İlk 5 aylık açık ise yüzde 9 düşüşle 18,5 milyar dolar oldu. 1 Haziran 2014 ile 31 Mayıs 2015 dönemini kapsayan son bir yılda ise cari açık 44,7 milyar dolara yükseldi. Bu rakam nisan ayında 44,3 milyar dolardı.

Türkiye’ye giren yabancı sermayede (yurtdışından uluslararası yatırım) sıkıntılar devam ediyor. Yılın ilk 5 ayında yabancı sermaye girişi yüzde 19,6 düşüşle 3 milyar 492 milyon dolar dolar oldu. Mayısta giren yabancı sermaye 402 milyon dolarda kaldı.

Rusya etkisi ortaya çıktı

Sonuçları yorumlayan Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, hizmetler ve birincil gelir dengesinin geçen yıla göre daha kötü olduğunu söyleyerek, "Hizmetler dengesi içinde bavul ticareti Rusya'daki kriz nedeniyle daraldı. Yine muhtemelen Rusya nedeniyle turizm gelirlerinde geçen yıla göre azalma var” dedi.   

‘Kaynağı belirsiz para'da rekor var

Mayısta kaynağı belirsiz para girişi (net hata ve noksan) 1,8 milyar dolar oldu. Geçen yılın ilk 5 ayında 7,5 milyar dolar fazla veren net hata noksan hesabı ise bu yılın aynı döneminde 8,9 milyar dolar rekor fazlaya ulaştı.

Bugün
<< Önceki Haber Ekonomide endişelendiren durum! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER