'Üzüm altın yılında 6 lira olacak'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Vekili Sorman: "Üzüm bu yıl fiyat bakımından 6 lira civarını geçecektir"

'Üzüm altın yılında 6 lira olacak'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Vekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, "Üzüm bu yıl rekolte düşüklüğünden dolayı fiyat bakımından hem altın yılını yaşayacak hem de fiyatlar 6  lira civarını geçecektir" dedi.

Sorman, yaptığı açıklamada bu yıl rekolte rakamı açıklamamaya karar verdiklerini söyledi. Rekolte açıklandığı zaman ihracatçılara dış alıcıların rekolte miktarlarına göre fiyat verdiğini vurgulayan Sorman, şöyle konuştu:

"Manisa Ziraat Odası olarak bu yıl rekolte rakamını açıklamamaya karar verdik. Çünkü rekolte açıkladığımız zaman, bizim ihracatçılarımız, dış alıcılara rekolte miktarlarına göre fiyat vermektedirler. Bunun güzel örneklerini yaşadık. 2012 senesinde maalesef üzüm fiyatları aşağıya doğru seyretti. Üzüm 4,5 liradan 2,5 liraya kadar düştü.

Oysa 2011 senesinde 3 dolara yaklaşan fiyatlarla üzüm ihraç edilmişti. Ama üreticilerimiz 2012 senesinde maalesef bu rakamı göremediler. Çünkü, 2012 yılı rekoltesi 2011'den biraz daha yüksekti ve ihracatçılarımız da kendi aralarında rekabete girerek dış alıcılara fiyat kırma pozisyonuna girdiler. Hem ülke döviz kaybına hem de üreticilerimizi gelir kaybına uğradı. Onun için bu sene 2013 yılı mahsulünde rekolteyi açıklamama kararı verdik. Üzüm bu yıl rekolte düşüklüğünden dolayı fiyat bakımından hem altın yılını yaşayacak hem de fiyatlar 6  lira civarını geçecektir."

Bu sene rekolte düşükken üreticileri, elindeki malları emanete vermemeleri konusunda uyaran Sorman, üreticinin ihtiyacı kadar olan malı satışa çıkarıp geri kalanını depoları veya ziraat odaları depolarında tutmaları konusunda uyardı.

 Sorman, don ve dolu nedeniyle mağdur olan üreticilerin tarım sigortalarını yaptırmaları gerektiğine dikkati çekerek son zamanlarda yağan yaz yağmurları nedeniyle bağlarda hastalıkların baş göstermeye başladığını da kaydetti.

Elektrik ve su sorunu

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ) özelleşmesinden dolayı üreticilerin zor durumda kaldığını belirten Sorman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı bölgelerimizde barajlarda su bol olmasına rağmen sulama tesislerinin eksikliğinden dolayı üreticilerimiz yer altı sularıyla mahsullerini sulamaktadır. TEDAŞ'ın özelleşmesinden dolayı üreticilerimizin elektrikleri, hem eski borçları hem de yeni kullandığı elektrik borçlarından dolayı maalesef kesilmektedir. 

Özelleştirmeden dolayı TEDAŞ'ı alan şirketler bir noktada haklıdır. Burada devletin bir tarım politikası neticesinde elektrik enerji kullanımdaki ödemeleri 6 aylık periyot halinde ayarlaması gerekmektedir. Çünkü devlet özelleştirme neticesinde özelleşen şirketlerden kullanılan enerjinin parasını peşin olarak istemektedir. Fatura edildiği anda bu paraların yatması gerekmektedir. Hükümetimizin tarımsal sulamaya ait olan enerji kullanımlarını mutlaka 6 aylık periyotlar halinde bu şirketlerden istemesi o şirketlerinde üreticiye 6 aylık dönemler halinde fatura çıkarması gerekmektedir. Bunlar yapılmadığı takdirde hem rekolteler hem de üreticinin geliri aşağı düşecektir."

<< Önceki Haber 'Üzüm altın yılında 6 lira olacak' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER