Taşıt verginizi hesaplayın

Gelir İdaresi Başkanlığı, motorlu taşıtlar vergisinin eksik ya da fazla ödenmesi ve tahsilatın kayıtlara girmemesi gibi sorunların önüne geçmek için, ''Sorgulu Tahsilat Sistemi''ni devreye sokuyor.

Taşıt verginizi hesaplayın


2006 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (YTL)
 
Araç Tipi Seçiniz :
 
Aracın Yaşı :
Silindir Hacmi :
  
 
Yıllık Tutar :

ÖDENECEK :    
Yıllık Tutar :
İlk Altı Aylık Tutar :
İkinci Altı Aylık Tutar :

1 Temmuz'un hafta sonuna gelmesi nedeniyle, araç sahipleri yarından itibaren bankalar veya MTV tahsiline yetkili vergi dairelerine giderek, araçlarının motorlu taşıtlar vergisini yatırabilecek. Vergi ödeme dönemi, 31 Temmuz Pazartesi akşamı sona erecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı, ikinci taksit ödemelerinin, sorgulu tahsilat olarak adlandırılan yeni bir sistem ile gerçekleştirilmesi için bir çalışma yaptı. Vergi toplamaya yetkili bazı banka ve katılım bankalarında yarın uygulamaya girecek yeni sistemde, artık ruhsatı alarak bankaya gitme ve aracın yaşı, motor silindir hacmi gibi genel bilgilere göre vergi ödeme dönemi son bulacak.
Yeni uygulamada, MTV için sisteme entegre olan banka veya katılım bankasına giden araç sahibinin plakayı söylemesi yeterli olacak. Oluşturulan teknik altyapının yardımıyla görevli, kendi sisteminden, hemen Gelir İdaresi'ne bağlanarak, mükellefin araç bilgilerine ulaşacak. Sistemdeki vergi borcuna göre de tahsilat yapacak. Araç sahibinin vergi ödemesi, aynı anda Gelir İdaresi'ne de işlenecek. MAĞDURİYET ORTADAN KALKACAK
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, mevcut sistemde banka ya da katılım bankası görevlisinin, motorlu taşıtlar vergisini tahsil ederken yaş, motor silindir hacmi gibi bilgilere ilişkin genel cetveli dikkate aldığını belirterek, şu açıklamada bulundu: ''Uygulamada, görevliden kaynaklanan fazla ya da eksik vergi tahsilatı oluyordu. Görevli, araç sahibinden eksik vergi almışsa, Vergi Dairesi'nin bunu tespit etmesinin ardından, aradaki fark, araç sahibinden gecikme zammı ve faiz işletilerek tahsil ediliyordu. Sonuçta, araç sahibi, sorumlu olmadığı bir konuda mağdur duruma düşüyordu.
Yine mevcut sistemde, bankalara yatırılan motorlu taşıtlar vergisi, bazen vergi dairesi kayıtlarına işlenmiyordu. Bu nedenle de örneğin aracın satışı sırasında, vergi ödendiği halde, taşıt sahibine geçmişe dönük vergi borcu çıkarılabiliyordu. Ortada makbuz yoksa, vatandaş ikinci kez vergi ödemek durumunda kalabiliyordu.
Sorgulu tahsilat sistemi, bütün bu sorunları ortadan kaldıracak. Vatandaş, artık doğrudan kendi aracının vergisini ödeyecek ve bu ödemede anında otomatik olarak bizim sistemimize işlenecek.'' HANGİ BANKALAR SİSTEME GİRDİ?
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, vergi tahsilineyetkili bankalar ve katılım bankalarının büyük bölümü, sorgulu tahsilat sistemine entegre oldu. Diğer bankaların da sisteme girişine ilişkin çalışmalar devam ediyor.
Bugüne kadar girişleri tamamlanmış banka ve katılım bankaları şunlar: ''Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, T. Ekonomi Bankası, Akbank, Şekerbank, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası,Koçbank, Oyakbank, Tekstil Bankası, Tekfenbank, Denizbank, Anadolubank, Albaraka Türk, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Asya Finans Kurumu.''
Bu arada, Gelir İdaresi kayıtlarına göre, Türkiye'de halen 5 milyon 612 bin 700'ü otomobil olmak üzere motorlu taşıtlar vergisine tabi 10 milyon 523 bin 586 araç bulunuyor.
<< Önceki Haber Taşıt verginizi hesaplayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER