Rekabet sadece piyasa şartlarında değil

THY'nin son dönemde ki hızlı yükselişi rekabet piyasasının ne kadar ileri gidebileceğini bir kez daha gösteriyor.

Rekabet sadece piyasa şartlarında değil

  • Avrupalı şirketler doğuya açılmak THY ile ortak olmak isterken şimdi ortak uçuşları iptal ediyor.
  • Gece yarısı haber verilmeden grevi başlatan ve siber saldırıyı planlayanlar kimler?

Dünyada yaşanan 2008 krizinde tüm şirketler küçülme yolunu seçerken krizi fırsata dönüştürmek isteyen THY rakipleri aksine büyüme kararı aldı ve çok kısa sürede dünya liderleri arasındaki yerini aldı. 

Türkiye Gazetesinin haberine göre, bu hızlı büyüme başta Lufthansa Havayolları olmak üzere sektörün büyük şirketlerine rahatsızlık verdi. Rekabet ekonomik olmanın yanında farklı boyutlara da çekildi. Avrupalı büyük şirketler Afrika , uzak ve orta doğudaki şirketleri saf dışı bırakmak için çeşitli yollara başvurdu. 

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yaşanan rekabet ortamı ve THY'nin rekabet ortamında karşılaştığı sorunları şu şekilde dile getiriyor; "2008 krizinde bütün hava yolu şirketleri küçülme kararı alırken biz tam tersine bu kriz bir fırsattır düşüncesinde olduk. Büyük krize kadar Orta Doğulu zengin şirketlerle baş etmek için tüm uğraşlarını veren ve belki de bu nedenle THY ile ortaklıklara giren Batılı şirketler, şimdi karşılarında dev bir güç buldular.Lufthansa, Star Alliance ortak kulübünde yer almasına rağmen THY'nin millerin dörtte bir oranında kabul ettiğini ilan etti. Ortak uçuşları iptal edeceğini açıkladı."

 THY'de Mayıs 2012'de gece aniden sendika grev kararı almış ve ön bildirim yapmadan grevi başlatmıştı. Yönetim derhal yolcuların güvenliği ve uçuş sürecini kontrole aldı. Grevden medyanın dahi haberi olmadan o gece saat 00.30'da birden THY'ye siber saldırı oldu. Bu saldırıyı da çok zor şartlarda engellenirken,  anlaşılıyor ki saldırı yurt dışından yapılmış.

Tüm bu gelişmeler sektördeki rekabetin ne boyutlara taşınabildiğini ve Türk firmalarının artık dünyada nasıl büyük bir güce sahip olduğunu gözler önüne seriyor.







<< Önceki Haber Rekabet sadece piyasa şartlarında değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER