Libananco davası görüldü

Libananco davasında taraflar son kez dinlendi.

Libananco davası görüldü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2003 yılında imtiyaz sözleşmelerinin feshedilerek Uzan Grubu’na ait Çukurova (ÇEAŞ) ile Kepez elektrik şirketlerine el konulması üzerine, söz konusu şirketlerde hissesi bulunduğu iddiasıyla Güney Kıbrıs menşeli Libananco şirketi tarafından Türkiye Cumhuriyeti aleyhine 2006 yılında Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’ne (ICSID) nezdinde 10,1 milyar USD tazminat talepli tahkim davası açılmıştı. Tahkim heyeti tarafından 2011 yılında verilen karar ile, Uzanların kontrolünde olan Libananco şirketinin el konulan ÇEAŞ ve Kepez şirketlerinde hissedar olmadığının sabit olduğuna karar verilerek, yatırımcı olma şartının gerçekleşmemesi sebebiyle ICSID’in yetkili olmadığına karar verilmişti. 

Libananco tahkim heyeti tarafından verilen ret kararına karşı iptal başvurusunda bulunarak kararın iptalini ve yargılamanın yeniden başlamasını talep etti. Yaklaşık olarak 1 yıldan uzun süren yargılama sürecinde taraflar karşılıklı olarak dilekçeler, deliller ve uzman raporları sundular. İptal başvurusu ile ilgili olarak nihai duruşma ise 14-15 Ocak 2013 tarihinde Washington DC’deki Dünya Bankası ofisinde gerçekleştirildi. Duruşmaya Türkiye Cumhuriyeti adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile iptal başvuru sürecinde Bakanlığı temsil eden İsviçre merkezli Lalive Hukuk Bürosu ile Ankara merkezli Kuseyri Hukuk Bürosu’nun avukatları katıldı. Kuseyri Hukuk Bürosu daha önce de Kanel Kangal Elektrik Ltd. Şti. tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine ICC nezdinde açılan davada Bakanlığı temsil etmiş ve 309 milyon dolar talepli dava Bakanlık lehine sonuçlanmıştı. Davacı Libananco’yu Voltera&Fietta Hukuk bürosu temsil ederken, Cem Uzan video konferans yönetimiyle Paris’teki Dünya Bankası ofisinden duruşmayı izledi. 

Libananco’nun iptal başvurusunun komite tarafından reddedilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek bedelli davası tamamen kapanmış olacak. Aksi halde ise, dava yeniden görülmeye başlanacak. 
<< Önceki Haber Libananco davası görüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER