Kayısı çekirdeğinden bakın ne üretti!

Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, 18 yıllık çalışma sonucunda kayısı çekirdeğinden bakın ne üretti...

Kayısı çekirdeğinden bakın ne üretti!

İnönü Üniversitesi Mühendislik  Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, 18  yıllık çalışma sonucunda kayısı çekirdeğinden 3 bin 120 metrekare/gram yüzey  alanına sahip aktif karbon üretmeyi başardı.

Önal, yaptığı açıklamada, aktif karbon üretimine ilişkin  çalışmalarının uzun sürdüğünü belirterek, 1995 yılında hazırladığı ''Dünyanın En  Yüksek İlk 10 Yüzey Alanına Sahip Aktif Karbon Üretimi'' adlı projesini o dönem  Devlet Planlama Teşkilatı'na sunduğunu söyledi.

         Verilen destekle İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde kendisine  tahsis edilen laboratuvarda 18 yıldır çalıştığını bildiren Önal, projeyi  üniversiteden aldığı ödenekle sürdürdüğünü dile getirdi.

         Malatya'nın en önemli değeri kayısıyı her şeyiyle endüstriye dönüştürmek,  çekirdeğinden aktif karbon üretmek için bu çalışmaya başladığını ifade eden Önal,  ''Kayısı çekirdeği, aktif karbon üretiminde önemli bir malzeme. Aktif karbonda kaliteyi belirleyen yüzey alanıdır'' dedi.

         Türkiye'de en yüksek yüzey alanına sahip, dünyada da ilk 10'a girecek aktif karbonu kayısı çekirdeğinden ürettiğini savunan Önal, bunun 3 bin 120  metrekare/gram yüzey alanına sahip olduğunu söyledi.

         Çalışmasını TÜBİTAK'a gönderdiğini, kabul edilmesi halinde aktif karbon  üzerindeki çalışmalarını sürdüreceğini belirten Önal, bundan sonraki amacının  dünyanın en yüksek yüzey alanına sahip aktif karbonunu üretmek olduğunu  aktararak, ''Aktif karbon üretimini Türkiye'de yapmak, ülke ekonomisine  kazandırmak istiyorum'' diye konuştu.

         Önal, Malatya'da yılda 20 bin ton kayısı çekirdeği üretildiğini ve  bunları değerlendirmek adına böyle bir çalışma yaptığını dile getirerek, şunları  söyledi:

         ''Kabuk olarak kayısı çekirdeği çok ucuza yakıt olarak kullanılıyor.  Böylece ekonomik değeri yüksek bir ürün heba edilmiş oluyor. Aktif karbon  üretimini Malatya'da gerçekleştirirsek, 20 bin ton kayısı çekirdeğinden 5 bin ton  aktif karbon elde ederiz. Aktif karbonun kilosunu ortalama 5 dolardan  hesaplarsak, kilosu 20 kuruştan yakılan bir malzemeye yüzlerce artı değer katmış  oluruz. Bunun üretimi sırasında 5 bin ton aktif karbonun yanı sıra 15 bin ton da  sıvı ve gaz yakıt elde edilir. Bunu da fueloil gibi yakıt olarak kullanabiliriz.  Yani aktif karbon üreten fabrikanın enerji maliyeti böylece sıfır olur.''

         Karbon içeren bir malzemenin, havanın olmadığı atmosferde, yüksek  sıcaklıkta ısıl işleme tabi tutulması halinde aktif karbona dönüştüğünü anlatan  Önal, çeşitli alanlarda kullanılan aktif karbonu Türkiye'nin ithal ettiğine  dikkati çekti.
         
         -''Ülkemizde bir gram bile üretmiyoruz''-
         
         Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, Türkiye'de aktif karbon üretimi olmadığı için  bazı endüstri kollarının da gelişemediğini savunarak, ''Bazı ülkelerde her evde  aspirin şeklinde aktif karbon tableti vardır. Yutarsak zehirlenmenin etkisini  sıfıra indirir. Elektrik, elektronik endüstrisinde kullanılan aktif karbon,  nükleer santrallerde güvenliği sağlamada en önemli maddelerden biri. Türkiye,  geçen yıl aktif karbon ithalatına 100 milyon dolar ödedi. Ülkemizde aktif  karbonun ham maddesi bulunmasına karşın bir gram bile üretmiyoruz'' diye  konuştu.

         Aktif karbonun, özellikle son yıllarda dört mevsim kullanılan klima  sistemlerinde 'olmazsa olmaz' maddelerden biri olduğunu vurgulayan Önal, şöyle  devam etti:

         ''Aktif karbon, klimalardaki filtrenin ana maddesidir. Aktif karbon  filtremiz olmazsa klimalar havayı temizleyip, tekrar bize temiz hava olarak  sunamazlar. Evlerimizde musluklara filtre olarak kullandığımız malzemeler var.  Aktif karbon orada da kullanılır. Havada ya da suda bulunan tehlikeli maddeleri  ortamdan uzaklaştırıyor. Saflaştırmış oluyor, suyun sertliğini gideriyor.  Projemizin çıkış noktası da bu oldu.''
         

<< Önceki Haber Kayısı çekirdeğinden bakın ne üretti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER