Gıda ve su krizi kapıda

Kalkınma Bakanlığı: Türkiye'ye işçi göçü olacak

Gıda ve su krizi kapıda

Kalkınma Bakanlığı, “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2014-2023)” taslağını tamamlayarak ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerine sundu.


Strateji taslağına göre önümüzdeki yıllarda dünya ölçeğinde gıda ve çevre krizleri yaşanabilecek.Gıda fiyatlarının 2007-2008 yıllarındaki ani yükselişinin ekonomik büyüme ve yoksullar üzerinde etkili olduğuna dikkat çekilen taslakta, hızlı gıda talebi artışı ve arz yönündeki kısıtlar nedeniyle gelecekte daha kalıcı sorunların ortaya çıkabileceği uyarısı yapıldı.

ŞEHİRLER BÜYÜYECEK

Çalışmaya göre iklim değişikliği, çevre sorunları ve alternatif kullanımlarla birlikte suda kıtlık yaşanabilecek. Bakanlık, su ve çevre sorunlarının önlenebilmesi için etkili çevre politikalarının hızla uygulamaya konulmasını istedi. Yapılan tespitlere göre önümüzdeki dönemde hem Türkiye hem dünyada kır nüfusu azalırken şehir nüfusunda ciddi artışlar olacak.

FIRSATLAR DOĞABİLİR

Türkiye’de şehirlerde yaşayan nüfus 2050 yılında 80 milyonu bulacak. Şehirlerin aşırı büyümesi tüm dünyada hem gıda ve su hem çevreyle ilgili kriz riskini daha da derinleşmesine yol açacak. Yine taslakta, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan son siyasi gelişmelerin Türkiye’ye etkisine değinildi. Bu ülkelerde gerçekleşen gerginlikler, çatışmalar ve rejim değişiklikleri Türkiye’nin yakın bölgelerinde istikrarı olumsuz yönde etkiliyor. Ancak, taslakta bu konuda şöyle denildi:

“Bu ülkelerde siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla paralel şekilde ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişme koşulları da sağlanabilirse, Türkiye’nin bölgesinde daha etkili bir güç olması yönünde fırsatlar doğabilecek. Bu bölgelere mal ve hizmet ihracı ile sınır ötesi işbirlikleri açısından fırsatlar ortaya çıkacak.”

TÜRKİYE'YE İŞÇİ GÖÇÜ

Yaş­lan­ma ve ulus­la­ra­ra­sı göç ha­re­ket­le­ri­nin Tür­ki­ye açı­sın­dan gi­de­rek da­ha faz­la önem ka­za­na­cak. Ge­liş­miş ül­ke nü­fus­la­rı­nın gi­de­rek yaş­lan­ma­sı ne­de­niy­le ni­te­lik­li ve genç iş­gü­cü ta­lep­le­ri­nin ar­ta­ca­ğı be­lir­ti­lir­ken, Tür­ki­ye eko­no­mi­si­nin bü­yü­me per­for­man­sı, ge­li­şen ula­şım ve ile­ti­şim im­kan­la­rıy­la bir­lik­te,  baş­ta met­ro­pol­ler ol­mak üze­re, sa­na­yi ve tu­rizm kent­le­ri­nin, özel­lik­le çev­re ül­ke­ler­den kü­re­sel dış göç ha­re­ket­le­ri için da­ha ca­zip ha­le ge­le­ce­ği be­lir­til­di. Tas­lak­ta, bu­nun iyi ana­liz edil­me­si ve ted­bir­ler dü­şü­nül­me­si de is­ten­di.

BUGÜN
<< Önceki Haber Gıda ve su krizi kapıda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER