Ekonomik özgüven kayboluyor

Gallup’un 2012 ve 2013 yılları arasında "Ekonomik Özgüven Endeksi" büyük bir azalma olduğuna dikkat çekiyor.

Ekonomik özgüven kayboluyor

Gallup’un Ekonomik Özgüven Endeksi 2012 ve 2013 yılları arasında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da büyük bir azalma olduğuna dikkat çekiyor. Peki, her ülkeden 15 yaş üstü 1000+ kişiyle yapılan görüşmelerin sonucuna dayanan bu endeksin ülkelerin ekonomik özgüvenlerini hesaplama formülü nedir?
ÖZGÜVEN VERİ HESABI
Radikal'in haberine göre ekonomik durumun çok iyi ve iyi olduğunu düşünenlerden kötü olduğunu düşünenleri çıkarın. Ekonominin iyiye gittiğini düşünenlerden de kötüye gittiğini düşünenleri… Daha sonra bu iki farkı toplayın ve de ikiye bölün. +100’ün azami, -100’ün asgari değerler olarak sınırları belirlediği formüle göre sıfırın üzerindeki değerleri ekonomiye dair daha olumlu görüşleri belirtirken sıfırın altındakiler olumsuz görüşlere işaret ediyor.
SADECE 5'TE BİR EKONOMİ İYİ DİYOR
Ipsos tarafından hazırlanan Toplumsal Kaygı Endeksi’ne benzetebileceğimiz bu endekse göre Suriye ve Mısır 2012’den 2013’e en büyük düşüşü gösteren ülkeler oldu. Bölgede ekonomik güvensizlik olduğunu vurgulayan sonuçlara göre Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgesi vatandaşlarının sadece beşte biri ekonominin çok iyi ya da iyi durumda olduğunu düşünüyor.

TEK POZİTİF ÜLKE Lübnan -71 ve Mısır -70 ile en düşük ekonomik özgüven puanlarını alırken Suriye ve Filistin toprakları da onları takip ediyor. Fas, endeksin olumlu sonuçlarla öne çıkan tek ülkesi. Ayrıca Türkiye’nin de 2012 ve 2013 yılları arasında 2 puanlık bir düşüş yaşadığını belirtelim.
EN POZİTİF ÜLKE ÇİN
Asya ise bu bölgelerin tam aksine artış gösteren özgüven eğilimi seriliyor. Tüketiciye odaklanan ekonomik modele geçiş yapıyor olsa da Çin yine de listenin başını çekmeyi başarıyor. Puanı: +68! Çinliler biraz da tüketmenin keyfine varmaya hazır gibi görünüyorlar. Çin’den sonra Kamboçya, Vietnam, Myanmar ve Sri Lanka geliyor. Öte yandan Japonya -2, Afganistan -10, Güney Kore -21 ve Pakistan -44 puan ile 0 barajının altında kalıyorlar.

2014'te Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerini ve Kuzey Afrika'yı daha özgüvensiz zamanlar mı bekliyor?
<< Önceki Haber Ekonomik özgüven kayboluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER