Doların ateşi bir türlü söndürülemiyor

Eylül ayı başında 2.15 liradan işlem gören dolar yeni haftaya 2.26 liranın üzerinde başladı.Gün içerisinde 2.2860 seviyelerini gören dolar 8 ayın zirvesine çıktı.

Doların ateşi bir türlü söndürülemiyor

Merkez Bankası, geçen hafta doların 2.26 liraya çıkması üzerine haftalık döviz satış miktarını 10 milyon dolardan 40 milyon dolara yükselttiktan sonra dolar haftanın son günü 2.25 lira düzeyine gerilemişti. Haftanın ilk iş gününe 2,2647 seviyelerinden başlayan dolar gün içerisinde yükselerek 2,2860 seviyelerini gördü ve 8 ayın zirvesine ulaştı.

Güncel Altın Fiyatları için tıklayınız 

DOLAR EYLÜL AYINDA YÜZDE6.2'LİK YÜKSELİŞ YAŞADI
Serbest piyasa uzmanı İslam Memiş, eylül ayı içerisinde yüzde 6.2’lik yükseliş yaşayan dolardaki yukarı yönllü hareketliliği Samanyoluhaber.com’a değerlendirdi. 2 hafta önce Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararının piyasalarca beklendiğini belirten piyasa uzmanı İslam Memiş, doların bu denli yükselmesinde  3 önemli faktörün etkili olduğunu söyledi. Memiş, “Bunlardan birincisi Merkez Bankası’nın doların ateşini düşürebilmek için elinde kullanacağı yeterli done olmaması. ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri beklenenden erken ve daha hızlı artıracağına ilişkin ihtimaller ile Avrupa Merkez Bankası’nda deflasyon riskinin olması dövizdeki artışın önemli sebepleri arasında” ifadelerini kullandı.

Güncel Döviz kurları için tıklayınız

DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR
Dolardaki artışın vatandaşın cebine olumsuz yansıyacağını belirten İslam Memiş Merkez Bankası’nın faiz tutumunda da gecikmeler yaşanacak dedi. Memiş, “Doların Türk lirası karşısında değer kazanması cari açık konusunda sıkıntılar doğuracak. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını indirme düşüncesi vardı. Bu yükseliş Merkez Bankası’nın faiz tutumunu geciktirecek. Yine elektrik ve doğalgazda vatandaşın cebine olumsuz yansımalar bekleniyor. Yukarı yönlü hareketin 2014 sonu ile 2015 ilk çeyreğine kadar devam etmesi, doların Türk lirası karşısındaki değerinin orta vadede 2,35 TL ile 2,50 TL arasına yükselmesi bekleniyor” dedi.

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Doların ateşi bir türlü söndürülemiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER