Dolar depremi devam ediyor

Türkiye’nin toplam dış borcu 372,6 milyar dolar. Özel sektörün 107 milyar dolar, kamunun 16 milyar dolarlık borcunun vadesi ise bir yıldan daha kısa.

Dolar depremi devam ediyor

Dö­viz ku­run­da­ki ar­tış, dış borç ya­pı­sın­da­ki has­sa­si­yet ne­de­niy­le Tür­ki­ye eko­no­mi­si­ni olum­suz et­ki­li­yor.  Ha­zi­ne ve­ri­le­ri­ne gö­re Tür­ki­ye­’nin 372,6 mil­yar do­lar olan brüt dış borç sto­ku­nun 125,1 mil­yar do­la­rı kı­sa va­de­li, 247,5 mil­yar do­la­rı uzun va­de­li. Kı­sa va­de­li­nin 107,6 mil­yar do­la­rı özel sek­tö­re, 16,6 mil­yar do­la­rı ise ka­mu­ya ait.

En çok ban­ka­lar­da

Bugün'ün haberine göre; Kı­sa va­de­li borç­lar­da hem ka­mu hem özel sek­tör­de en faz­la borç ban­ka­la­rın üze­rin­de. Ka­mu ban­ka­la­rı 16,6 mil­yar do­lar­lık kı­sa va­de­li ka­mu bor­cu­nun ta­ma­mı­nı üst­le­nir­ken, 107,6 mil­yar do­lar­lık kı­sa va­de­li özel sek­tör bor­cu­nun 71,5 mil­yar do­la­rı özel ban­ka­lar, 34,3 mil­yar do­la­rı da re­el sek­tö­rün üze­rin­de bu­lu­nu­yor. Ban­ka­cı­lık dı­şı fi­nans ku­ru­luş­la­rı­nın kı­sa va­de­li bor­cu ise 1,8 mil­yar do­lar dü­ze­yin­de. Dö­viz­de­ki ar­tış­tan en faz­la et­ki­le­nen kı­sa va­de­li dış borç­lar içe­ri­sin­de özel­lik­le ka­mu bor­cun­da­ki hız­lı ar­tış dik­kat çe­ki­yor. 2009 yı­lı­nın ilk çey­re­ğin­de 2,7 mil­yar do­lar olan kı­sa va­de­li ka­mu dış bor­cu 2013’te 6 kat ar­tış­la 16,6 mil­yar do­la­ra ulaş­tı. Kı­sa va­de­li özel sek­tör bor­cu da 2,5 kat ar­tış­la 41,8 mil­yar do­lar­dan 107,6 mil­yar do­la­ra çık­tı.

Güncel Altın Fiyatları için tıklayınız 
Güncel Döviz kurları için tıklayınız

‘Başçı’nın kurunu dikkate aldık’

Kur­da­ki ar­tı­şı de­ğer­len­di­ren re­el sek­tör tem­sil­ci­le­ri Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Baş­çı­’nın 1,92’lik do­lar ku­ru tah­mi­ni­nin dö­viz ka­rar­la­rı­nı olum­suz et­ki­le­di­ği­ni söy­le­di­. BU­GÜ­N’­e bil­gi ve­ren bir işa­da­mı şun­la­ra söy­le­di: “Ta­ma­men 1,92 ku­ru­na gö­re ha­re­ket et­me­dik. Ama o ih­ti­ma­li de dik­ka­te alan ya­tı­rım­lar yap­mak du­ru­mun­da kal­dık. O kur tah­mi­ni ol­ma­say­dı bu­gün ya­şa­nan kur ar­tı­şı­na da­ha ça­buk adap­te olur, dö­viz borç­la­rı­mı­zı
ka­pa­ta­bi­lir­dik.”


<< Önceki Haber Dolar depremi devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER