Bu gıdaların satışı yasaklanıyor!

Takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemeyecek, işlenemeyecek, ithalatı yapılamayacak ve piyasaya arz edilemeyecek

Bu gıdaların satışı yasaklanıyor!

Onaylanan takviye edici gıdaların listesi ile bu gıdaları üreten, işleyen  ve ithal eden gıda işletmeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının resmi  internet sitesinde güncellenerek yayınlanacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan "Takviye Edici  Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik",  Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yayımı tarihinden itibaren 3 ay sonra yürürlüğe girecek düzenlemeyle  takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin  usul ve esaslar belirlendi.
Yönetmelik, takviye edici gıdaları ithal eden, üreten, işleyen ve  piyasaya arz eden işletmelerin kayıt edilmesi, takviye edici gıdaların ithalatı,  üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzı, takviye edici gıdaların onayı,  izlenebilirliği ve iş yeri sorumluklarıyla Takviye Edici Gıda Komisyonu'nun  kuruluşu, çalışma usul ve esaslarına ilişkin hükümleri kapsıyor.

Düzenlemeyle Takviye Edici Gıda Komisyonu (TEGK) ve Uzman Veri Tabanı  oluşturulacak. TEGK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 6, Sağlık  Bakanlığı'ndan 3 temsilci, her iki Bakanlıkça ayrı ayrı seçilecek 3'er bilim  insanı olmak üzere takviye edici gıda konusunda deneyimli 15 üyeden oluşacak.

Bakanlık, yönetmelik kapsamında TEGK'nin yapacağı çalışmalarına uzman  desteği sağlamak amacıyla uzmanların uzmanlık alanlarını ve iletişim bilgilerini  içeren verilerin yer aldığı Takviye Edici Gıda Uzman Veri Tabanı oluşturacak.  TEGK, Takviye Edici Gıda Uzman Veri Tabanı'ndaki uzmanların görüşüne  başvurabilecek.
         
 -Ürün toplatılınca işletmeci, tüketiciyi bilgilendirecek-
         
Gıda işletmecisi, TEGK veya il müdürlüğü tarafından değerlendirilecek  takviye edici gıdalar için hazırladığı dosya ile birlikte il müdürlüğüne müracaat  edecek. Gıda işletmecisinin il müdürlüğüne bildirdiği alan adı ve URL adresi  dışında tüm yayın organlarında ürettiği ve/veya ithal ettiği ve/veya işlediği  takviye edici gıdalarla ilgili mevzuata aykırı reklam ve tanıtım yapılması  durumunda idari yaptırım uygulanacak.

Bakanlıkça onaylanan takviye edici gıdaların listesi ile bu gıdaları  üreten, işleyen ve ithal eden gıda işletmeleri, Bakanlığın resmi internet  sitesinde güncellenerek yayınlanacak.
Gıda işletmecisi ürettiği, işlediği, ithal ettiği veya piyasaya arz  ettiği takviye edici gıdanın, gıda güvenilirliği şartlarına uymadığını  değerlendirmesi veya buna ilişkin makul gerekçelerinin olması durumunda, söz  konusu gıdayı kendi kontrolünden çıktığı aşamadan başlamak üzere toplanması için  gerekli işlemleri derhal başlatmak ve konuyla ilgili yetkili merciyi  bilgilendirmek zorunda olacak.

Gıda işletmecisinin, takviye edici gıdaların toplanması gerektiğinde,  toplanma nedeni hakkında tüketiciyi veya kullanıcıyı doğru ve etkin olarak  bilgilendirmesi ve tüketiciye veya kullanıcıya gıdanın iadesi için çağrıda  bulunması gerekecek.
         
 -Bakanlık ihtiyati tedbirlere başvurabilecek-
         
 Takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemeyecek, işlenemeyecek,  ithalatı yapılamayacak ve piyasaya arz edilemeyecek. Doğrudan satıcının anlatması  ve/veya göstererek tanıtması yoluyla takviye edici gıdaların tüketiciye evinde,  iş yerinde veya satıcıya ait olmayan bir başka yerde satışının gerçekleşmesi  durumunda doğacak sorumluluktan hem doğrudan satıcı hem de sözleşme yapan  işletmecisi ortak sorumlu olacak.

 Takviye edici gıdalar, ithalatçısının ve/veya üreticisinin ve/veya  işleyicisinin kendi satış yerinde, piyasaya arz ettiği gıda işletmelerinde veya  bu işletmelerin toptan satış depolarında veya gıda işletmecisi tarafından beyan  edilen alan adı ve URL adres veya adreslerinde veya gıda işletmecisi ile sözleşme  yapılan doğrudan satıcı tarafından satışa sunulmak zorunda olacak.

Bakanlık, ithal edilen, üretilen, işlenen ve piyasaya arz edilen herhangi  bir takviye edici gıdanın insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisinin olması  ihtimalinin belirmesi, bilimsel belirsizliklerin devam etmesi ve mevcut  tedbirlerin yetersiz kalması durumunda, kapsamlı bir risk değerlendirmesine imkan  sağlayacak daha fazla bilimsel veri elde edilinceye kadar geçici olarak üretimin  veya ülkeye girişin durdurulması, piyasaya arzının ve kullanımının yasaklanması,  tüketiminin engellenmesi ve toplatılması gibi ihtiyati tedbirlere başvurabilecek.   Yönetmelik kapsamındaki gıda işletmecilerinin, Türk Gıda Kodeksi  Etiketleme Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümlerine de uymaları gerekecek.
<< Önceki Haber Bu gıdaların satışı yasaklanıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER