Bakan Elvan bütçe görüşmelerinde itiraf etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bütçe görüşmelerinde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, muhalefet milletvekillerinin, 'Demiryolunda, 2023 hedeflerini yakalayabilecek miyiz?' sorusunu cevapladı.

Bakan Elvan bütçe görüşmelerinde itiraf etti

Elvan, gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili "Oran oldukça düşük. Yüzde 3 civarında. Çok düşük. Oldukça düşük." ifadesini kullandı. Bunu kendileri açısından da oldukça üzücü bir şey olarak değerlendiren Bakan Elvan, "Bizim açımızdan üzücü bir şey. Demiryolu yatırımlarına, özellikle yük taşımacılığına önem vermeliyiz." dedi.

Bakan Elvan, demiryolu ulaşımında gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Demiryolunu sadece yolcu taşımacılığı hakkında düşünmenin yanlış olduğunu ifade eden Bakan Elvan, "Sanayimiz için, rekabet gücümüzün artırılması için önemli. Karaman’dan Mersin’e bir konteynerin maliyeti 1100 dolar. Mersin’den Çin’e bir konteynerin maliyeti 600 dolar. Bunu karayolu taşımacılığı ile yaptığınızda firmalar üzerinde ciddi maliyet yükü oluşuyor. Yüksek metropoller arasında 'yüksek hızlı tren' olmalı, ama diğer güzergâhlarda 'hızlı tren' olmalı. O nedenle yük taşımacılığın önem kazanması nedeni ile hızlı trenlere önem vereceğiz. Orta Anadolu, Ege’yi limana buluşturan projelerimiz var. İşletmecilerimizin rekabet gücünde ciddi artışlar olacak. Yük taşımacılığı için önemsiyoruz." şeklinde konuştu.

HEDEFLERİ TUTURMADA ORAN DÜŞÜK

Bakan Elvan, muhalefet milletvekillerinin, 'Demiryolunda, 2023 hedeflerini yakalayabilecek miyiz?' sorusuna verdiği cevapta, hedeflerini tutturma konusunda yapılan çalışmaları "Oran oldukça düşük. Yüzde 3 civarında. Çok düşük. Oldukça düşük." diye değerlendirdi. Bunu kendileri açısından oldukça üzücü bir şey olarak niteleyen Bakan Elvan, "Bizim açımızdan üzücü bir şey. Demiryolu yatırımlarına, özellikle yük taşımacılığına önem vermeliyiz. Bizde ağırlıklı olarak hızlı tren, yük taşımacılığında 120 km, yolcu taşımacılığında 200 km hız yapan trenlere ağırlık vermek olacak. YHT 250 km üstü. Hızlı trenler maksimum 200 km." diye konuştu.

Sinyalizsyon konusunda da bu güne kadar yurt dışına bağımlı kalındığını itiraf eden Bakan Elvan, "Teknik olarak sinyalizasyona gelemedik. Bu konuda da biz kendi milli sinyalizasyon çalışmalarımızı gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Önemli bir aşamaya geldik." dedi.

YHT’de şu anda 106 adet hızlı treninin imalatını düşündükleri bilgisini paylaşan Bakan Elvan, 80 adet YHT’yi ise Türkiye'de imalatını düşündüklerini kaydetti.

SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI İLE BÜYÜK TASARRUF SAĞLANDI

Bakan Elvan, Ar-Ge çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Bakan Elvan, su bazlı yol çizgi boyasını geliştirdiklerini aktararak, daha önce tiner bazlı boyanın kullanıldığını hatırlattı. Yeni kullanılan boya ile büyük tasarruf sağlandığını bildiren Bakan Elvan, boyanın çevreye zarar vermediğini dile getirdi.

Elvan, bir başka Ar-Ge çalışmasının ise sessiz güvenli, uzun ömürlü asfalt çalışması olduğunu bildirdi. Asfaltların ömrünün bu çalışma ile yüzde 33 artacağını dile getiren Elvan, "Şu anda bu teknolojiyi kullanmaya başladık. Asfaltların geri kazanımını sağlıyoruz. Daha önce geri kazanımı sağlanmıyordu." dedi.

Elvan, bir başka önemli gelişmenin ise ılık asfalt karışımında ilerlediğini belirtti. Çalışmanın henüz bitmediğini aktaran Elvan, asfaltın kullanıma başlaması ile kış mevsimine yakın aylarda çalışma yapabileceklerini söyledi.

Akıllı ulaşım sistemi ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Elvan, "Şu anda 8-10 ilde akıllı ulaşım merkezlerine ulaştı. İzmir Antalya, Ankara, Gebze’de hav durumu, tünellerin durumu ile ilgili vatandaşların hangi güzergâhı takip etmeleri ile ilgili tüm bilgilerin tamamı akıllı ulaşıyor, oradan da vatandaşlarımıza ulaşıyor." diye konuştu.

Öte yandan Bakan Elvan'ın sunumu sırasında slaytta tutukluk yaşandı. Elvan'ın sunumunun aksaması muhalefet milletvekilleri tarafından eleştirildi.
<< Önceki Haber Bakan Elvan bütçe görüşmelerinde itiraf etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER